Președintele Ucrainei, vizită oficială la Berlin! Germania ar putea transmite Kievului un nou pachet militar de 2,7 miliarde de euro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află la Berlin, unde are programate o serie de întâlniri importante cu oficiali germani, printre care președintele german Frank-Walter Steinmeier și cancelarul Olaf Scholz. 

„Deja la Berlin. Armament. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate”, a scris președintele Ucrainei pe Twitter.

Zelenski a fost întâmpinat de Steinmeier la castelul Bellevue, reşedinţa preşedintelui german. El urmează să se întâlnească în cursul dimineţii şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cabinetul de securitate ale acestuia, după care se va deplasa la Aachen, în vestul Germaniei, unde va primi Premiul Carol cel Mare, care recompensează angajamentul în favoarea unificării europene. 

Săptămânalul „Der Spiegel” scrie că Germania ar putea anunța astăzi transmiterea Ucrainei a unui ajutor sub formă echipament militar în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Este prima vizită a lui Zelenski în Germania de la începutul războiului din 24 februarie 2022.

De la Roma, la Berlin

Zelenski a ajuns în Germania, după vizita efectuată sâmbătă în Roma, Italia, unde a avut întâlniri cu premierul din penisnulă, Georgia Meloni, și cu papa Francisc. 

Prim-ministrul Meloni a promis sprijin Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei „atât timp cât este necesar şi mai mult” și l-a numit pe liderul ucrainean – „prietenul ei”. Kievul trebuie să fie plasat într-o poziţie puternică pentru negocieri cu Rusia „pentru că pacea nu poate urma capitulării, aceasta ar fi o pace periculoasă pentru Europa”, a spus Meloni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns negativ în privinţa posibilităţii ca Papa Francisc să medieze în războiul din Ucraina dintre Kiev şi Moscova,  potrivit Agerpres. „Cu tot respectul pentru Papă, ideea este că nu avem nevoie de mediatori între Ucraina şi agresorul care ne-a ocupat teritorii, ci de un plan de acţiune pentru o pace justă în Ucraina”, a declarat Zelenski. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *