Primar ales pe lista PSRM, candidează acum din partea PAS. Nu avea dreptul să candideze, însă a fost admis totuși în alegeri

Traseismul politic nu a scăzut din intensitate nici pe timpul guvernării PAS, doar că, de data asta, acest proces pare a fi și în folosul partidului care astăzi se află la putere. Mai mult, în ultima vreme apar în spațiul public tot mai multe cazuri când persoane care au interdicție de participa în alegeri, sunt admise totuși să candideze. Cei mai mulți se regăsesc pe listele partidului de guvernare, notează politicienii de opoziție.

Ion Berlădean a ajuns primar al comunei Cotova din Drochia, în 2019, candidând pe listele Partidului Socialiștilor. Primarul mai aspiră la un mandat, însă de această dată, este înscris în cursa electorală pe listele Partidului Acțiunea și Solidaritate. Observația a fost făcută de fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, într-o postare pe Facebook.

Însă partea care stârnește semne de întrebare, notează portalul Agora, este că, potrivit lui Nagacevschi, Berlădean n-ar fi în drept să ocupe o funcție publică. Ex-ministrul face referire la o decizie din 2021 emisă de ANI și menținută de instanța de judecată.

„Prin actul ANI din 31 decembrie 2021, menținut prin decizia Curții Supreme de Justiției din 14 decembrie 2022, Ion Berlădean a fost decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani. Aflăm, chiar dacă are interdicție, Ion Berlădean este admis ca prin minune în alegeri. Nici chiar așa, stimați reprezentanți PAS! Voi aveți măcar un pic de demnitate ori s-au bătut filtrele integrității?”, a scris Nagacevschi pe rețelele sociale.

Agora a cerut un comentariu de la PAS cu privire la această situație. Purtătorul de cuvânt a partidului, Adriana Vlas nu a confirmat, dar nici nu a infirmat cele spune de Nagacevschi.

„Când nu ai ce spune despre candidații proprii – și nu prea ai – te legi de candidații altora. Așa au făcut și continuă să facă campanie electorală echipele „de suflet” ale oligarhilor fugari. Oamenii vor să trăiască în localități confortabile, acesta este unicul nostru scop”, a declarat Adriana Vlas.

Solicitat de jurnaliștii sursei citate să răspundă dacă într-adevăr are interdicția de a ocupa o funcție publică, Ion Berlădean a declarat sec: „Cui îi încurc?”.

Ulterior, candidatul le-a spus jurnaliștilor că „are nevoie să vorbească cu cineva de la Drochia pentru a clarifica situația, după care va reveni cu un apel telefonic”. Primarul însă nu a mai revenit, mai scrie Agora.

Citește și: O traficantă de droguri, pe lista PAS la alegerile locale. Femeia, condamnată la 5 ani de închisoare, amnistiată de Voronin în 2008

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin