Procesul de dezintegrare a Mitropoliei Moldovei continuă. Prorectorul Academiei Teologice din Chișinău a trecut la Mitropolia Basarabiei

O nouă ruptură dureroasă în Mitropolia Moldovei. Fondatorul și prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu, a părăsit biserica subordonată Patriarhiei Ruse și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Informația a fost confirmată chiar de el pentru TV 8, care a menționat că a luat decizia împreună cu parohia din Strășeni, unde este preot paroh.

Potrivit sursei citate, Vetcislav Cazacu era considerat unul dinte cei mai importanți teologi ai Mitropoliei Moldovei. El este fondatorul seminarului liceal ortodox, dar și a academiei teologice. Deși, oficial, rectorul instituției este mitropolitul Vladimir, aceasta era condusă de prorectorul care astăzi a părăsit structura subordonată canonic Moscovei. Fiind originar din Ucraina, dar și român din Cernăuți, părintele a spus că nu mai poate rămâne alături de biserica rusă.

Mitropolia Basarabiei a confirmat faptul că biserica română l-a acceptat sub aripa sa pe preotul Vetcislav Cazacu.

Fenomenul migrației de la biserica rusă spre cea română s-a amplificat și mai mult după ce în spațiul public a apărut scrisoarea scrisă de mitropolitul Vladimir patriarhului Kiril, care atestă o stare critică în interiorul Mitropoliei Moldovei, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Mai multe, capul bisericii ruse în Moldova observă o creștere semnificativă a influenței Mitropoliei Basarabiei în acest spațiu canonic și își exprimă certitudinea că unirea cu România este inevitabilă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram