Transparența decizională a Parlamentului este lacunară, iar la anumite etape chiar grav afectată, se arată în raportul anual al Promo-LEX, făcut public astăzi.
Documentul a evidențiat o lipsă de uniformitate în organizarea consultărilor publice și în modul de examinare a recomandărilor, contribuind la reducerea previzibilității procesului decizional. În plus, publicarea cu întârziere a ordinii de zi și modificările frecvente au afectat transparența ședințelor plenare.
De asemenea, s-a subliniat o creștere a inițiativelor legislative din partea Guvernului, echivalându-se cu cele ale deputaților. Cu toate acestea, un decalaj semnificativ persistă între ratele de promovare ale proiectelor de lege ale majorității și ale opoziției, cu niciun proiect de lege propus exclusiv de opoziție fiind promovat.
„S-a constatat, și în acest an, un decalaj enorm dintre „rata de promovare” a proiectelor depuse de majoritate și cele depuse de opoziție. Astfel, cele mai multe proiecte de legi au fost înregistrate de deputații fracțiunii majoritare – PAS, aceasta având și cea mai mare rată a actelor adoptate raportat la cele înregistrate, de circa 62%. De cealaltă parte, niciun proiect de lege care îi avea drept autori doar pe deputații din opoziția parlamentară nu a fost promovat și adoptat. În același timp, majoritatea proiectelor care riscă să devină nule până la finele lunii decembrie 2023, din cauza neexaminării acestora timp de 2 ani, aparțin deputaților din opoziția parlamentară (65% din 43 de proiecte de legi)”, se arată în raport.
Observatorii au urmărit desfășurarea a 43 de ședințe plenare și au examinat 596 de proiecte de acte normative aflate în procedură legislativă sau în proces de examinare pe durata perioadei de monitorizare.