Protestele transportatorilor și fermierilor continuă în România: Vama Costești-Stânca, blocată

Protestele transportatorilor și fermierilor români continuă luni, 15 ianuarie, pentru a șasea zi consecutiv, după ce negocierile din weekend cu reprezentanții Guvernului de la București au eșuat. Aproximativ 4.500 de camioane și tractoare sunt scoase în stradă și paralizează intrările în marile orașe din România.

În această după amiază, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunțat că traversarea camioanelor prin postul vamal Costești – Stânca a fost restricționată. Partea română a interzi temporar circulația camioanelor din cauza grevei.

Premierul român Marcel Ciolacu le-a spus miniștrilor, în ședința care a avut loc dimineață la Palatul Victoria, că „negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii”, dar există și o linie roșie.

„Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, a afirmat Ciolacu, potrivit comunicatului Executivului de la București.

El a cerut „urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori”.

Autoritățile din România au declarat luni că au fost înregistrate 24 de dosare penale, la nivel național, în urma protestelor fermierilor. De asemenea, au mai adăugat că pe grupurile de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență. Unele persoane cer ca protestatarii „să ia topoarele și lopețile și să meargă pe jos la Guvern”.

Transportatorii și fermierii se plâng de o serie de măsuri care îi afectează începând de la 1 ianuarie. Acestea includ creșterea accizei la carburanți, creșterea costurilor RCA, uneori chiar dublă sau triplă în urma falimentelor din industria asigurărilor din ultimii ani, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, întârzierea acordării subvențiilor și a rambursării de TVA, competiția generată de cerealele ieftine din Ucraina, care, în mod informal, rămân pe piața din România, cu toate că oficial ar trebui doar să tranziteze țara. De asemenea, se plâng de timpii enormi de așteptare la graniță din cauza camioanelor ucrainene, printre multe alte aspecte care generează nemulțumiri.

Reprezentanții fermierilor români mai cer Guvernului să introducă taxe vamale pentru produsele agroalimentare provenite din Ucraina și Republica Moldova, scrie Ziarul Național. Măsura ar fi cerută de Florin Platon, vicepreședinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, organizație înființată în 2022 sub patronajul fostului ministru Petre Daea.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram