Raport Promo-LEX: Maia Sandu, Dorin Recean și Andrei Spînu au folosit abuziv resursele administrative în favoarea candidaților PAS

În campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, Promo-LEX a constatat cel puțin 19 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative, toate în favoarea candidaților PAS. Este vorba despre implicarea în alegerile locale generale a președintelui Maia Sandu și participarea în activități de campanie a premierului Dorin Recean și a Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Experții Promo-LEX menționează că implicarea în activitățile de campanie electorală persoanelor care dețin funcții publice încalcă principiul separării clare între instituțiile statului și partidele politice și nu asigură egalitatea șanselor concurenților electorali.

Potrivit raportului, campania electorală pentru turul doi a fost mai apatică decât cea din ajunul primului tur și s-a axat preponderent pe întâlnirile cu alegătorii. Cele mai multe activități au fost desfășurate de PAS, urmat de PSRM și PN.

Observatorii Promo-LEX mai remarcă faptul că, în perioada 5 – 15 noiembrie, au fost depuse cel puțin 150 contestații și sesizări la organele electorale. Numărul acestora a crescut semnificativ față de perioadele precedente de monitorizare. Majoritatea contestațiilor au vizat numărarea și totalizarea voturilor, confirmarea legalității alegerilor, desfășurarea ilegală a agitației electorale, utilizarea resurselor administrative și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Majoritatea dintre ele au fost fie respinse, fie declarate inadmisibile.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin