Război hibrid: SIS anunță despre o nouă diversiune rusească, menită să dinamiteze relațiile moldo-ucrainene și negocierile cu UE

Serviciul de Informații și Securitate anunță că a intrat în posesia unor date, care confirmă existența unei campanii coordonate de dezinformare și manipulare, cu scopul de a destabiliza situația din societate și securitatea regională. Principala miză ar fi compromiterea dialogului dintre Ucraina și Republica Moldova, dar și a influențarea reformelor, a proceselor electorale și negocierilor cu UE.

„Conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, anunță SIS, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, aceste acțiuni se încadrează în noțiunea de război hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova.

„SIS atrage atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE. Recomandăm cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale și credibile. Serviciul își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare și în interesul Republicii Moldova și va reacționa prompt la orice amenințare îndreptată împotriva securității naționale”, se mai spune în comunicat.

Distribuie acest articol

One thought on “Război hibrid: SIS anunță despre o nouă diversiune rusească, menită să dinamiteze relațiile moldo-ucrainene și negocierile cu UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram