REACȚII | Interpretarea CNA cu privire la premiul bănesc pentru Maia Sandu, criticată dur de experți

Felul în care a interpretat Centrul Național Anticorupție subiectul premiului în valoare de 30 de mii de euro, acordat Maiei Sandu de Primăria Timișoara provoacă nedumerire pentru unii experți în drept. Dincolo de controversele legate de acest răspuns, aceștia pun la îndoială însuși faptul că CNA avea dreptul să interpreteze legislația în domeniu.

Fostul membru al Comisiei de la Veneția, juristul Nicolae Eșanu consideră că, din punct de vedere juridic, acest răspuns nu rezolvă nimic.

„CNA nu are atribuții de a emite opinii privind interpretarea legilor. Ei pot doar să spună care este opinia lor, la momentul în care se emite documentul. Alte autorități nu sunt obligate să accepte această poziție și nici nu se pot elibera de răspundere, în cazurile în care vor accepta această interpretare și ulterior se va constata că, prin aceasta, au comis acte ilegale sau au cauzat prejudiciu. Mai mult ca atât, ulterior, din cauza multiplelor circumstanțe (practica judecătorească, care de altfel, este obligatorie, schimbarea conducerii CNA, după care singuri vor considera că au interpretat greșit etc.) CNA poate sa emită o opinie diametral opusă. Așa că îi îndemn pe cei interesați să nu considere că, prin acest răspuns al CNA au primit o indulgență”, scrie Nicolae Eșanu pe Facebook.

Și fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că interpretarea CNA nu se încadrează în competențele sale.

„Regimul juridic al cadourilor a fost stabilit de către Guvern. Legea integrității a fost adoptată de către Parlament. De când CNA are competențe de a interpreta legea sau de a explica modul ei de aplicare în afara unor proceduri prevăzute de lege? Cunoaștem, Maia Sandu a declarat că nu a primit încă banii. Respectiv, aceștia nu au fost predați către CNA drept cadou inadmisibil, pentru ca CNA să verifice situația conform legii. Vreun proces penal în jurul speței nu există pentru ca CNA să se expună. Vreo lege care ar autoriza CNA să dea expertize pe asemenea cazuri nu este. De unde și până unde CNA și asumat rolul Guvernului, Parlamentului sau al unui organ de expertiză juridică pe asemenea caz? Sau CNA face politică? Maia Sandu și PAS au discreditat SIS-ul, acum discreditează CNA-ul, care trebuie să lupte cu corupția, nu să acopere politicienii imbecili”, constată expertul.

Cu o reacție a venit și fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care insinuează că, astfel, puterea actuală a legitimat corupția politică.

„Fiți atenți. 898 de primarii sunt în Republica Moldova. În România sunt 103 municipii, 320 de orașe și 2859 de comune. Oameni de afaceri care ar pune mână de la mână pentru un premiu se vor găsi oricând, dacă ești la putere, desigur. CNA dă liber la premii bănești pentru demnitari. Nu este corupție. Și punct”, a scris Iurie Ciocan pe Facebook.

Amintim că astăzi Centrul Național Anticorupție i-a permis președintelui Maia Sandu să ridice cei 30 de mii de euro oferiți de Primăria Timișoara. Într-un răspuns oferit Președinției, CNA afirmă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram