Reforma justiției și lupta cu corupția în Republica Moldova înregistrează carențe serioase, arată cel mai recent raport al Consiliului Europei

Reforma justiției și lupta cu corupția în Republica Moldova înregistrează mai multe restanțe, arată cel mai recent raport al Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei. 

Astfel, potrivit raportului, țara noastră a implementat sau tratat în mod satisfăcător șase dintre cele 18 recomandări ale GRECO. Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial implementate și două nu au fost implementate deloc.

Printre cele mai mari carențe se numără nivelul redus de transparență în procesul legislativ și neadoptarea codurilor de conduită a deputaților. De asemenea, raportul arată că Autoritatea Națională de Integritate funcționează în continuare în componență redusă și fără o strategie aprobată. 

În ceea ce privește reforma justiției, GRECO este îngrijorată de faptul că procesul de prevetting al candidaților pentru funcția de membru în CSM, dar și vettingul CSJ, blochează completarea funcțiilor vacante ale CSM cu reprezentanți ai puterii judecătorești din toate nivelurile. 

GRECO a făcut trimitere și la amendamentele aprobate la Legea privind organizarea judecătorească prin care Ministerul Justiției a obținut mai mult control asupra organizării Adunării generale a judecătorilor. GRECO consideră aceste amendamente ca fiind pași în direcție greșită și în contradicție cu recomandările Consiliului Europei. 

GRECO concluzionează că nivelul scăzut actual de conformitate cu recomandările rămâne „la nivel general nesatisfăcător” și solicită Republicii Moldova să furnizeze un raport privind progresul în implementarea recomandărilor restante până în 31 martie 2024.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *