Republica Moldova nu mai face faţă solicitărilor de cetăţenie: 70 la sută din cereri sunt din Rusia

Agenţia de Servicii Publice

Agenția Servicii Publice a solicitat Guvernului extinderea termenului de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova – de la „20 de zile lucrătoare” la „până la 6 luni” din cauza unei creşteri mari a cererilor de eliberare a documentelor depuse de persoane din Federaţia Rusă.

Proiectul de modificare a reglementărilor mai prevede că și serviciul pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, care actualmente este prestat în ziua adresării, ar putea dura până la șase luni. Datele, prezentate de Agenția Servicii Publice, au fost date publicității de site-ul Deschide.md.

„Ca urmare a valului de cereri pentru cetăţenia moldovenească, agenţia îi solicită guvernului să extindă la şase luni durata limita pentru examinarea cererilor”, comparativ cu 20 de zile în prezent, au explicat cei de la ASP.

Potrivit ASP, situația geopolitică din regiune, generată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a influențat la sporirea numărului de persoane care aplică la cetățenia Republicii Moldova.

„În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa 20% cetățenii Ucrainei”, se arată în document.

Autoritățile susțin că odată cu ridicarea stării de urgență, reglementările actuale nu asigură nivelul adecvat de siguranță, pentru a preveni acordarea cetățeniei țării noastre persoanelor care prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică. În document se mai menționează că perioada de 20 de zile este insuficientă pentru avizarea cererilor și a materialelor aferente de către Serviciul de Informații și Securitate, precum și pentru verificarea autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile din alte state.

Distribuie acest articol

One thought on “Republica Moldova nu mai face faţă solicitărilor de cetăţenie: 70 la sută din cereri sunt din Rusia

  1. Putin a găsit deci un mijloc isteț de a rusifica Basarabia. Iar “autoritățile“ participă cu mult zel. Căci fierbinte e patriotismul “moldovenesc“!
    Lipsită și după 3 decenii de identitate națională proprie, așa-zisa Republică Moldova o preia acum grăbită pe cea rusească. Viitorul nu poate fi decât strălucitor 😄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram