Rezultate oficiale la alegerile din Polonia: Opoziția câștigă majoritatea locurilor în parlament

Donald Tusk

După opt ani de guvernare, partidul Lege și Justiție (PiS), în frunte cu veteranul politicii conservatoare poloneze, Jaroslaw Kaczynski, deși a câștigat alegerile, își pierde majoritatea în parlamentul polonez.

Trei partide de opoziție care au promis să restabilească standardele democratice în Polonia au obținut peste 54% din voturi la alegerile parlamentare în weekend, oferindu-le șanse mari de a prelua puterea, conform rezultatelor finale anunțate de Comisia Electorală a Poloniei.

Partidul conservator Lege și Justiție, care a condus țara timp de opt ani, a câștigat puțin peste 35% din voturi și a ocupat primul loc, dar în același timp și-a pierdut majoritatea în parlament.

Chiar dacă rezultatele oficiale confirmă acest scor, Coaliția Civică a lui Donald Tusk (30,7%) și aliații săi, A Treia Cale (14,4%) și Noua Stângă (8,61%), ar putea fi nevoiți să aștepte săptămâni sau chiar luni înainte de a avea ocazia să formeze un guvern, spun experții citați de Reuters.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că ar oferi prima șansă partidului câștigător, sugerând că premierul Mateusz Morawiecki sau un alt lider de partid ar avea această oportunitate.

Participarea la urne a fost de 72,9 la sută – o valoare-record în istoria Poloniei, de la schimbarea democratică din urmă cu 34 de ani.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin