România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au înființat o companie destinată livrării de energie „verde” în Europa, marcând un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii energetice a regiunii. Părțile implicate au semnat astăzi un contract în cadrul celei de-a 8-a Reuniuni Ministeriale a „Coridorului Verde”, desfășurată la Palatul Victoria din București.
Ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestui proiect strategic, menționând că va consolida securitatea energetică națională și regională, va îmbunătăți conectivitatea în bazinul Mării Negre și va valorifica potențialul energiei regenerabile.
În cadrul reuniunii, au fost semnate actele constitutive ale companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, care va avea sediul în România și va implementa un cablu submarin de înaltă tensiune ce va conecta România și Georgia, cu extindere spre Ungaria și Azerbaidjan.
De asemenea, s-a convenit asupra includerii unui cablu de fibră optică în studiul de fezabilitate, care va conecta cele patru țări și va susține digitalizarea regiunii.
Proiectul prevede construirea în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW, menit să interconecteze rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni, transmite Profit.ro.
„În următoarea perioadă, vom analiza și posibilitatea alăturării Bulgariei la acest proiect de infrastructură, demersul fiind deschis și pentru frații noștri de peste Prut”, a declarat ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja.
Potrivit unei estimări preliminare mai vechi a operatorului de transport și sistem din Georgia, valoarea totală a investiției necesare pentru construirea cablului submarin ar putea depăși 2 miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar putea avea loc la finalul anului 2029.