România își crește stocurile de gaze pentru iarnă, inclusiv pentru a sprijini R. Moldova, în contextul suspendării tranzitului gazelor rusești de către Ucraina

România își consolidează rezervele de gaze naturale pentru sezonul rece, având în vedere că Ucraina a anunțat că nu va mai prelungi contractul de tranzit pentru gazele rusești. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestei măsuri nu doar pentru asigurarea consumului local, dar și pentru a putea răspunde solicitărilor de sprijin din partea Republicii Moldova.

Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, România are în prezent înmagazinate 2,8 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare. Potrivit Regulamentului de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene, România trebuie să atingă un nivel de 85% al depozitelor până la 1 septembrie și 90% până la 1 noiembrie, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Burduja a afirmat că România va îndeplini aceste ținte „în timp record” și va continua să acumuleze stocuri până la atingerea unei capacități de 100%, posibil depășind acest prag pentru a crea rezerve suplimentare.

„Zilnic, România produce aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale, consumând circa jumătate din această cantitate și stocând 10 – 11 milioane mc. În câteva zile, ne vom îndeplini obiectivul stabilit de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie, dar nu ne vom opri aici. Vom continua să acumulăm gaze naturale pentru a avea suficiente rezerve în caz de necesitate.”

Totodată, Burduja a anunţat că se lucrează la actul normativ care vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

„Este o veste bună mai ales în actualul context, al agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei, ţară prin care tranzita majoritatea gazului rusesc exportat în Europa. Mai mult, Kievul a anunţat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor ruseşti pe teritoriul său, ceea ce face şi mai importantă stocarea gazelor naturale pentru iarnă, atât pentru noi, cât şi pentru onorarea eventualelor solicitări de sprijin din partea fraţilor noştri de dincolo de Prut”, a mai spus Sebastian Burduja.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram