Ministerul rus de Externe a acuzat sâmbătă Ucraina că a continuat să atace infrastructura energetică rusească, în ciuda acordurilor preliminare susținute de Kiev și negociate între SUA și Rusia pentru suspendarea unor astfel de atacuri. Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, a avertizat că Moscova își rezervă dreptul la un „răspuns simetric”.
Zaharova a calificat atacul ucrainean din 19 martie asupra unei „baze petroliere” de lângă stația „Kavkazskaia” din regiunea Krasnodar și atacul Forțelor Armate Ucrainene din 21 martie asupra stației de măsurare a gazului „Sudja” din regiunea Kursk drept „atacuri perfide ale regimului nazist”.
„În plus, au fost înregistrate noi cazuri barbare de direcționare deliberată a dronelor către locuințe și instituții sociale”, a declarat ea, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului rus de Externe.
Oficialul rus a numit ripostele Ucrainei „ieșiri” și „provocări”, susținând că acestea reflectă „lipsa totală de capacitate de negociere” a Kievului și absența dorinței de pace.
Stația „Sudja”, un punct cheie pentru exportul gazului rusesc către Europa, a fost cuprinsă de flăcări în noaptea de 21 martie. Bloggerii militari ruși au atribuit atacul trupelor ucrainene, însă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a respins acuzațiile, considerându-le o tentativă de discreditare a armatei ucrainene în contextul negocierilor privind oprirea atacurilor asupra obiectivelor energetice.
Oficialii ucraineni au reamintit că în vara lui 2024 Rusia însăși a lovit stația cu bombe aeriene ghidate.
Acuzațiile Moscovei vin după ce, în urma discuțiilor din 18 martie dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, ultimul ar fi ordonat o pauză de 30 de zile în atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut la rândul său, pe 19 martie, ideea unui armistițiu reciproc în acest sens.
Totuși, în ultimele zile, atacurile au continuat de ambele părți. În noaptea de 21 martie, Rusia a lansat un atac masiv asupra Odesei, cu trei răniți și distrugeri extinse, la doar o oră după ce Trump anunțase progrese în negocierile de pace.
În replică, armata ucraineană a efectuat atacuri cu drone asupra regiunilor rusești, soldate noaptea trecută cu doi morți și 11 răniți, inclusiv o tentativă de a lovi o bază petrolieră „Rosneft” din districtul Salsk, regiunea Rostov.
„Avertizăm clar că, în cazul în care regimul de la Kiev își va continua linia distructivă, partea rusă își rezervă dreptul la un răspuns, inclusiv unul simetric”, a concluzionat Zaharova.