Autoritățile statului au comemorat duminică, 2 martie, eroii căzuți în războiul de la Nistru din 1992. Președintele Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu și premierul Dorin Recean au depus flori la monumentul Ștefan cel Mare, în cadrul „Zilei Memoriei și Recunoștinței”. Ulterior, conducerea țării s-a alăturat veteranilor războiului de la Nistru la „Marșul Memoriei”. Coloana s-a îndreptat din Piața Marii Adunări Naționale spre monumentul „Maica Îndurerată”.
„Nu am râvnit teritorii străine și nu am vrut un război, dar acum 33 de ani am fost nevoiți să ne apărăm în fața agresorului. Ca și atunci, azi se încearcă divizarea noastră, dar noi, moldovenii, nu avem ce împărți. Fie că trăim la Chișinău sau la Tiraspol, la Cahul sau la Tighina, la Soroca sau la Râbnița, cu toții vrem un lucru firesc: un viitor sigur pentru copiii noștri, o viață demnă, liberă, fără frică și fără lipsuri”, a declarat șefa statului.
„Azi vedem din nou încercări de destabilizare. Vedem cum Rusia – aceeași care a declanșat războiul împotriva țării noastre în 1992 – încearcă să ne dezbine, să creeze un nou conflict între malurile Nistrului. Însă oamenii nu au ce împărți, nimeni nu-și dorește un conflict și noi nu vom permite să fim învrăjbiți în folosul cuiva. Pacea ne unește. Alegerea noastră este clară – un viitor al libertății, democrației și respectului pentru suveranitatea națională. Moldova este un stat suveran, iar trupele rusești trebuie să plece de pe teritoriul nostru”, a scris Dorin Recean pe pagina sa de Facebook.
Oficial, conflictul de pe Nistru a început în 2 martie 1992. În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și Tighina, în care și-au pierdut viața 321 de oameni.