Săracii deputați bogați! Pe lângă salariu, parlamentarii ridică indemnizații de 13 de mii de lei pentru „îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”. Promo-LEX: Veniturile salariale sunt la limita transparenței

Salariul mediu al unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova este de 19 mii de lei, însă, pe lângă asta, aleșii poporului pot beneficia de trei categorii de indemnizații: pentru transport, pentru chiria spațiului locativ și pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Ultima mai include activități de promovare și cheltuielile de protocol, se arată într-un raport al Asociației „Promo-LEX”.

Indemnizația pentru transport poate constitui maximum 6500 de lei pe lună, cea pentru chirie – cel mult 6600 de lei lunar, iar compensarea maximă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu – 13 000 de lei lunar. Un simplu calcul arată că deputații eligibili pentru toate cele trei categorii de indemnizații pot câștiga din aceste plăti mai mult decât salariul pe care îl iau. 

Indemnizații de 19 milioane de lei 

„Dacă în privința plăților salariale ale deputaților lucrurile sunt clare, atunci la achitarea compensațiilor/indemnizațiilor apar semne de întrebare. Potrivit informației furnizată de Parlament, în perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor au fost de aproape 19 milioane de lei”, se arată în raportul Promo-LEX.

Potrivit asociației, cei mai mulți bani – 12,6 milioane de lei –  au fost alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare, compensații care se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depusă de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, în limita plafonului maxim de 13.000 lei/lunar. 

„Majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop. Ca și în perioada anterioară de monitorizare, nu a fost posibilă verificarea transparenței plăților respective”, se mai arată în comunicatul Promo-LEX.

Cheltuielile totale alocate pentru transport, în perioada monitorizată, au fost de 5,5 milioane de lei. De compensații în sumă totală de 818 mii de lei pentru închirierea spațiului locativ în perioada august 2022 – iunie 2023 au beneficiat 20 de deputați. Totodată, 17 deputați au beneficiat de apartament de serviciu din partea Parlamentului în blocul locativ deținut de aceasta și amplasat lângă clădirea legislativului.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram