Sărbătoare mare pentru ortodocșii de stil vechi. Astăzi este cinstit Sf. Nicolae, făcătorul de minuni, iar în multe localități este sărbătorit hramul

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, sărbătoare numită în popor și Sfântul Nicolae de vară. Cu această ocazie, în multe localități din Republica Moldova ale căror biserici îi poartă numele este sărbătorit hramul.

Sfântul Mare Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți, este cinstit de două ori pe an, o dată iarna, pe 6 decembrie, pe stil nou, și 19 decembrie, pe stil vechi, dar și în luna mai, pe 9, respectiv 22 mai.

Sărbătoarea de astăzi are legătură strămutarea moaştelor sale din Mira Lichiei, unde a slujit în calitate de arhiepiscop, în orașul Bari, aflat pe ţărmul Mării Adriatice, în anul 1087, eveniment marcat cu mare fast de creștini.

Conform unei vechi tradiţii, acest lucru s-a petrecut cu voia Sfântului Nicolae, care apăruse în visul unui preot, spunându-i că dorinţa sa este ca mormântul să-i fie mutat la Bari. Cutremurat, acesta a mers în biserică şi a povestit cele petrecute. Cei din cetatea Bari au luat trei corăbii şi, dându-se drept negustori, au mers în Mira pentru a îndeplini rugămintea sfântului. Potrivit unei alte tradiţii vechi, Sfântul Nicolae alesese oraşul Bari ca loc de înmormântare încă din timpul vieţii sale.

Aşa avea să înceapă construirea bazilicii Sfântului Nicolae din Bari, finalizată în anul 1197, care a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini.

Rolul Sfântului Mare Ierarh Nicolae a fost unul extrem de important în Biserica Creștină, deoarece se spune că anume el, prin lucrarea Duhului Sfânt, a avut o influență determinantă asupra Sfântului Mare Împărat Constantin și a maicii sale, Sfânta Împărăteasă Elena, care au oprit prigoana asupra mărturisitorilor lui Hristos și au declarat creștinismul religie oficială în Imperiul Roman. Sfântul Nicolae este foarte iubit și pentru multiplele minuni și fapte bune pe care le-a săvârșit de-a lungul vieții. Astfel, el este cunoscut astăzi și ca Moș Nicolae, bătrânul blând și bun, care le aduce daruri copiilor și îi ajută pe oamenii săraci.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram