Satul Cotul Morii din Hâncești, inclus de CNN în clasamentul zonelor-fantome abandonate din cauza cataclismelor

Satul Cotul Morii din raionul Hâncești, abandonat aproape în totalitate acum 13 ani din cauza unor inundații grave și strămutat la câțiva kilometri, a fost inclus într-o listă a „atracțiilor” pentru „turismul întunecat”, scrie CNN. Articolul descrie situația din cinci zone-fantome, distruse de schimbările climatice, printre care și satul Corul Morii din raionul Hâncești.

„Una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa în fața schimbărilor climatice, Moldova, se confruntă cu mai multe amenințări climatice, precum valurile de căldură, furtunile, secetele și, mai ales, inundațiile. Aici s-au înregistrat trei inundații majore în ultimii 20 de ani. Impactul inundațiilor asupra unei națiuni care depinde mult de agricultură au provocat mari distrugeri și cheltuieli, iar unele sate au devenit prea devastate pentru a mai putea fi refăcute. Una dintre aceste așezări este Cotul Morii, un sat de pe malul stâng al Prutului care a ajuns sub ape în timpul inundațiilor catastrofale din 2010. În loc să îl reconstruiască, guvernul a hotărât ca un nou sat Cotul Morii să fie construit la 14 kilometri depărtare de vechea așezare”, se arată în articolul CNN, citat de Vocea Basarabiei și Digi24. 

Acum 13 ani, în vara anului 2010, satul Cotul Morii din raionul Hâncești a fost inundat aproape în totalitate, iar apele au acoperit parțial satele Nemțeni și Obileni. Inundațiile grave au fost provocate de cantități mari de precipitații înregistrate în Ucraina și Moldova, pe cursul superior al râului Prut. De asemenea, în urma volumelor mari de apă, a cedat digul de protecție anti-viitură de lângă satul Nemțeni, ceea ce a provocat inundația luncii Leușeni cu suprafața de 3800 de hectare, unde sunt amplasate localitățile Cotul Morii, Obileni și Sărăteni. Satul Cotul Morii a fost singura localitate strămutată aproape în totalitate la câțiva kilometri mai la sud, pe o colină din preajma satului Leușeni.

Celelalte patru zone, menționate în analiza CNN, sunt Vunidogoloa din Fiji, în Pacificul de Sud, Isle de Jean Charles din Louisiana, SUA, Stațiunea de Schi Chacaltaya din Bolivia și Valmeyer din statul american Illinois. Datele Organizației Națiunilor Unite arată că peste 20 de milioane de oameni de pe glob sunt obligați să își părăsească locuințele în fiecare an din cauza condițiilor climatice extreme. Cercetătorii estimează că până la sfârșitul secolului, între 3 și 6 miliarde de oameni vor trăi în condiții climatice care nu sunt propice pentru viață.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram