Actele de studii ale șefului Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, vor fi verificate suplimentar. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pentru Europa Liberă. Ministrul a precizat că nu a văzut diplomele Veronicăi Dragalin, deoarece la acel moment nu deținea funcția de ministru și nu a participat la organizarea concursului la șefia PA. Chiar dacă s-a arătat convinsă că Dragalin are toate actele în ordine, Mihailov a spus că acestea vor fi verificate suplimentar.
„Este mai mult un semn de întrebare de ce acest subiect a apărut acum”, a spus Mihailov-Moraru, precizând că, în opinia ei, cei care vehiculează subiectul ar fi deranjați de faptul că „activitatea Procuraturii Anticorupție este tot mai intensă”.
Mama Veronicăi Drăgălin sare în apărarea fiicei
În același timp, mama șefului PA, Elena Dragalin, a scris pe pagina sa de Facebook că, în SUA, pentru a deveni Juris Doctor este necesar să ai licență în orice domeniu, de obicei patru ani, și de scoală de drept, de obicei trei ani. Potrivit ei, din punct de vedere al educației, Bachelor of Science/Bachelor of Arts și Juris Doctor e suficient să practici dreptul, inclusiv pentru ca să devii judecător la Curtea Supremă de Justiție din SUA.
„Sefa PA are BS (Bachelor of Science – n.r.) în chimie și biologie. Nu este una mai prestigioasă sau alta, Bachelor of Arts si Bachelor of Science sunt ambele licențe de absolvire a primului grad de universitate și se completează de obicei în patru ani. Ea, ca și copil de imigrant și noi, ca părinți migranți, am optat la prima treaptă de educație universitară pentru BS, mai ales, pentru că noi fiind matematicieni și judecând după experiența proprie, ne-am gândit că e mai ușor să câștigi o bucată de pâine cu studii în domeniul științelor exacte. Ceea ce e corect oricând și oriunde. Plus că opțiunea de a deveni MD, adică Medical Doctor, care nu era exclusă la absolvirea școlii medii, la fel, rămânea posibilă”, a explicat Elena Dragalin.
Juriștii denunță duble standarde – unii discriminați, alții protejați
Pe de altă parte, doctorul în drept constituțional, absolventă a Universității Sorbona, Corina Cojocaru, o contrazice pe Elena Dragalin. Ea a explicat că, de exemplu, diploma ei de la Universitatea Sorbona, obținută după studii făcute într-un sistem de drept roman, nu-i permite să activeze automat în calitate de avocat sau procuror în Canada, SUA sau o altă țară cu un sistem de drept anglo-saxon.
„A trebuit să stau să îmi traduc cele 485 de pagini din franceză în română și să execut toate cerințele, ambiționându-mă să merg la o a doua susținere a Tezei mele de Doctor la Chișinău în fața unei Comisii de 15 profesori universitari. Asta după ce timp de 7 ani am studiat la Sorbonne Paris I și timp de 6 ore am susținut Teza de Doctor într-o limbă străină în fața unei Comisii internaționale de Profesori notorii de Drept din Europa. Astăzi nici diplomele din Franța nu mă ajuta sa fiu procuror sau avocat sau conferențiar universitar în Canada, decât dacă fac studii suplimentare și dau examene”, a explicat Corina Cojocaru.
Scandalul în jurul studiilor Veronicăi Dragalin a apărut după ce au fost publicate opiniile separate ale trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor despre faptul că aceasta nu are studii necesare pentru a deveni șefa PA. Potrivit lor, Dragalin și-a făcut studiile la chimie-biologie și deține doar un master în Drept, în timp ce legislația moldovenească solicită o licență în Drept pentru a fi numit procuror-șef la PA. Dragalin a fost numită în funcție în iunie 2022, pentru un mandat de cinci ani, în urma unui concurs public.