Șeful CIA, Bill Burns, a dezvăluit că „în toamna anului 2022 a existat un risc real ca Rusia să folosească în Ucraina arme nucleare tactice”. Fără a da alte detalii, el a mai spus că a fost trimis atunci de președintele SUA să se întâlnească cu omologul său rus și să îi spună exact care vor fi consecințele unei astfel de escaladări, scrie Financial Times.
La vremea respectivă, presa internațională a relatat că SUA și aliații săi au avertizat Rusia că vor intra în război alături de Ucraina și vor bombarda cu arme convenționale pozițiile invadate de ruși de pe teritoriul Ucrainei, dacă Rusia va folosi arme nucleare tactice.
Totuși Burns nu a dat detalii precise despre discuțiile sale cu Serghei Narîșkin, șeful SVR (serviciul rusesc de informații externe). Spre deosebire de cele strategice, de mare putere, armele nucleare tactice produc distrugeri și o contaminare radioactivă pe suprafețe mai mici.
Burns a mai precizat, în interviul acordat FT, că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidaţi de ameninţările Kremlinului cu escaladarea nucleară şi, mai mult, ar trebui să fie dispuşi să ia în considerare posibilitatea de a permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru atacuri ucrainene în interiorul Rusiei.
„Putin este un bătăuş. El va continua să facă din când în când zgomot de sabie. Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidaţi de acest zăngănit de sabie… trebuie să fim atenţi la el. SUA au oferit un sprijin enorm Ucrainei şi sunt sigur că preşedintele va lua în considerare şi alte modalităţi prin care îi putem sprijini”, a afirmat William Burns.
La rândul său, Sir Richard Moore, șeful serviciului de informații externe britanic, a menționat îngrijorările referitoare la faptul că spionii ruşi devin tot mai activi în Europa și în alte zone.
„Cred că serviciile secrete ruseşti au devenit un pic sălbatice, sincer”, a spus Moore.
Într-un editorial semnat de cei doi și publicat tot de Financial Times, sâmbătă, cei doi șefi de servicii secrete au afirmat că, în prezent, ordinea mondială internaţională este „ameninţată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”, dar au dat asigurări că SUA și Marea Britanie sunt unite în „rezistenţa faţă de o Rusie asertivă şi faţă de războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina” și depun eforturi pentru a „întrerupe campania nesăbuită de sabotaj” a Rusiei în Europa.
Dincolo de invazia Rusiei în Ucraina, cei doi subliniază că, atât pentru CIA, cât și pentru MI6, ascensiunea Chinei reprezintă principala provocare geopolitică a secolului XXI. Ambele servicii de informații au fost reorganizate „pentru a reflecta această prioritate” și au dat asigurări că depun eforturi pentru dezescaladarea conflictului dintre Israel și Gaza, precum și pentru a contracara amenințarea reprezentată de Statul Islamic.