Șeful NATO îl avertizează pe Trump cu privire la o „amenințare gravă” la adresa SUA, dacă Ucraina ar ajunge la un „acord de pace prost”

Noul secretar general al NATO a avertizat că SUA se vor confrunta cu o „amenințare gravă” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina va fi împinsă să semneze un acord de pace în termeni favorabili Moscovei.

Într-un interviu pentru Financial Times, Mark Rutte a subliniat că legăturile tot mai strânse dintre adversarii SUA pun în pericol SUA, făcând un apel către președintele ales Donald Trump să rămână angajat față de NATO și să continue sprijinul pentru Ucraina.

Rutte a menționat riscurile legate de Rusia, care furnizează tehnologie de rachete Coreei de Nord și bani Iranului. Referindu-se aparent la Taiwan, el a declarat că președintele chinez Xi Jinping „ar putea avea alte gânduri în viitor dacă nu există un acord bun pentru Ucraina”.

„Nu putem accepta o situație în care [liderul nord-coreean] Kim Jong Un, liderul rus și Xi Jinping, împreună cu Iranul, să sărbătorească pentru că am ajuns la un acord care nu este bun pentru Ucraina, deoarece pe termen lung va reprezenta o amenințare gravă nu doar pentru Europa, ci și pentru SUA”, a declarat Rutte.

El a afirmat că i-a transmis acest mesaj lui Trump pe 22 noiembrie, într-o întâlnire din Florida, încercând să-l convingă pe președintele ales să rămână implicat alături de aliații occidentali și să sprijine Ucraina.

„Priviți tehnologia de rachete care este acum trimisă de Rusia în Coreea de Nord, reprezentând o amenințare gravă nu doar pentru Coreea de Sud și Japonia, ci și pentru teritoriul continental al SUA”, i-a spus Rutte lui Trump.

„Iranul primește bani de la Rusia în schimbul, de exemplu, al rachetelor, dar și al tehnologiei pentru drone. Și banii sunt folosiți pentru a susține Hezbollah și Hamas, dar și pentru a alimenta conflictele dincolo de regiune”, a adăugat el.

„Faptul că Iranul, Coreea de Nord, China și Rusia colaborează atât de strâns face ca aceste zone de conflict să fie tot mai conectate”, a spus Rutte.

În timpul campaniei prezidențiale, Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”. El l-a numit pe fostul general Keith Kellogg drept trimisul său special pentru Ucraina și Rusia, care a propus înghețarea liniilor de front existente și forțarea Kievului și Moscovei la masa negocierilor.

Rutte, care a preluat funcția în octombrie, are o relație de lucru bună cu Trump din primul mandat al acestuia, notează FT. Ca fost premier olandez, a contribuit în 2018 la creșterea cheltuielilor de apărare ale aliaților NATO pentru a preveni amenințarea lui Trump de a retrage sprijinul SUA pentru alianță.

„Avem o relație solidă. Ne-am plăcut când eram în rolurile anterioare, el ca președinte și eu ca premier. Și simt că putem lucra pe aceeași bază”, a spus Rutte.

El va prezida marți o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, unde șeful diplomației ucrainene a cerut ca țara să primească o invitație oficială de a adera la alianță, ceva ce SUA și Germania au exclus în viitorul apropiat.

Secretarul general a declarat că sprijinul militar suplimentar pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de orice potențiale negocieri de pace este mai important decât dezbaterea momentului în care Ucraina ar putea primi invitația de aderare.

„Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că, ori de câte ori Zelenski decide să intre în negocieri de pace, poate face acest lucru dintr-o poziție de forță”, a spus Rutte.

„Aceasta este prioritatea mea numărul unu.”

El a adăugat că dezbaterile despre succesiunea negocierilor de pace și invitația la NATO sunt importante, dar „pentru viitorul imediat, cel mai important este să oferim Ucrainei ajutor militar, în special apărare aeriană și sisteme ofensive necesare pentru a lupta în război”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram