Sociologul român Dan Dungaciu după afirmațiile lui JD. Vance: România n-a înțeles nimic din mesaj. Dacă nu ești ca America, nu poți să fii cu America

Reacția autorităților de la București la criticile vicepreședintelui american J.D. Vance demonstrează că acestea „n-au înțeles nimic” din semnalul transmis de Washington, consideră analistul român de politică externă Dan Dungaciu. Acesta avertizează că alegerile prezidențiale din România vor reprezenta un test pentru relația strategică dintre București și Washington.

Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a declarat vineri, la Conferința de Securitate de la München, că anularea alegerilor prezidențiale din România „pe baza unor motive nejustificate” constituie o încălcare a normelor democratice.  

Dungaciu susține că distribuția de putere în administrația americană poziționează Uniunea Europeană pe un plan secundar.

„Trebuie să fim foarte atenți și să înțelegem că, în raport cu partenerul american, suntem într-o poziție secundă. În America, distribuția de putere este următoarea: președintele își asumă temele mari – China, Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu. Vicepreședintele se ocupă de temele mai puțin importante, iar Uniunea Europeană se află în această categorie.

Amintiți-vă că, în timpul Administrației Obama, domnul Biden se ocupa de Ucraina, o temă de mică importanță atunci. Acum, Europa este în responsabilitatea lui J.D. Vance”, explică Dungaciu într-un interviu acordat publicației Gândul.

Analistul subliniază că vicepreședintele american a descoperit o Europă aflată într-o stare similară cu cea a Statelor Unite sub administrația Biden, caracterizată prin intervenția statului în procesul electoral și manipularea presei.

„A venit în Europa și a căzut în timp. J.D. Vance a găsit Uniunea Europeană așa cum era America în timpul administrației Biden – o regiune politică în care statul intervine în alegeri, nu asigură egalitatea competitorilor, presa este controlată și manipulată, iar guvernele invocă pretexte fără acoperire în realitate. Exact modelul împotriva căruia administrația Trump a luptat”, afirmă Dungaciu.

Un alt aspect evidențiat de Dungaciu este condiția esențială pentru ca România să fie considerată un partener real al Statelor Unite.

„Mesajul transmis României este clar: dacă vrei să fii cu America, trebuie să fii ca America. Dacă nu împărtășești aceleași valori despre democrație, libertate și funcționarea instituțiilor, nu vei fi niciodată un partener real al Americii”, spune analistul.

În acest context, alegerile prezidențiale din România vor deveni un test decisiv pentru relația strategică cu SUA.

„Alegerile prezidențiale vor deveni testul unei relații posibile strategice cu Statele Unite. Cum vor gestiona autoritățile de la București acest mesaj? Depinde de ele. Dar, în funcție de această reacție, vom înțelege și viitorul relației dintre București și Washington”, subliniază Dungaciu.

Analistul critică reacția autorităților române, susținând că acestea au ignorat semnalul transmis de J.D. Vance.

„Evident, e un mesaj care ridică mingea pentru București. Nu mi-a fost foarte clar din mesajul președintelui interimar că România a înțeles mesajul. Comunicatul transmis de Cotroceni arată clar că administrația de la București n-a înțeles nimic din mesajul lui J.D. Vance și sugerează că, până la alegerile prezidențiale, România nu-și va schimba abordarea strategică”, afirmă Dungaciu.

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a reacționat pe platforma X la câteva ore după declarațiile lui Vance, fără a face însă referire directă la criticile vicepreședintelui american.

„Politica externă a României va reafirma obiectivele noastre primare: asigurarea stabilității, prosperității și securității pentru cetățenii români, precum și în vecinătatea noastră și în afara ei”, a scris Bolojan.

Concluzia analistului român este că administrația de la București este incapabilă să se adapteze la schimbările din SUA și să stabilească o relație coerentă cu administrația Trump.

„Administrația de la București este căzută în timp, incapabilă să înțeleagă schimbările din America. România nu poate avea o reacție firească și naturală cu administrația Trump, pentru că nu împărtășește valorile acesteia și nici nu are cum să le adopte peste noapte”, a conchis Dan Dungaciu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *