Șor ar fi transferat peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea a cel puțin 138 de mii de alegători. În același timp, pe mâna Poliției au ajuns până acum doar 520 de persoane

Gruparea fugarului Ilan Șor ar fi transferat din Federația Rusă, inclusiv prin aplicația băncii Promsviazbank, peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor. Suma, potrivit șefului Poliției, Viorel Cenrăuțeanu, ar fi fost „investită” doar în lunile septembrie și octombrie în cadrul unei scheme pusă la cale încă în primăvara acestui an.

În cadrul unei conferințe, șeful IGP a declarat că, în septembrie, în Republica MOldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie peste 24 de milioane, bani utilizați pentru mituirea alegătorilor.

Sumele au fost transferate prin intermediul aplicației băncii rusești „Promsviazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale. Potrivit lui Cernăuțeanu, fluxul cel mai mare a fost înregistrat în săptămâna dinaintea scrutinului din 20 octombrie.

„Prin această platformă s-a reușit schimbul de date pentru peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB, iar doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice din R. Moldova au fost 138.448 care au intrat în contact cu sistemul PSB. Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Asta nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul”, a declarat șeful IGP, care a adăugat că doar în octombrie au fost identificate aproximativ 100 de chat-uri de pe Telegram, folosite în schema de distribuire a banilor.

Viorel Cernăuțeanu a mai precizat că, pe lângă transferurile realizate prin banca rusească, coruperea alegătorilor se face și prin alte metode, inclusiv prin intermediul așa-zișilor curieri.

„Banii pe care îi primiți nu vor acoperi amenzile pe care le veți primi. Până la acest moment, au fost deja documentate și verificate peste 520 de persoane. În perioada imediată, implicarea în procesul de documentare va crește. În fiecare raion sunt deschise dosare pentru documentarea încălcărilor. Repet, este important ca cetățenii să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală” a mai declarat Cernăuțeanu.

Amintim, în cadrul acestei scheme, Centrul Național Anticorupție anunța miercuri că a stabilit deja amenzi de aproximativ un milion de lei pentru coruperea alegătorilor în campania electorală. CNA susține că a întocmit peste 350 de procese-verbale în acest sens, sancțiunile variind între 25 000 și 37 000 de lei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *