Spania a confiscat bijuterii antice din aur, furate din Ucraina. Artefactele valorează 60 milioane de euro

Spania a confiscat artefacte antice de aur în valoare de 60 de milioane de euro, furate din Ucraina, după ce hoţii au fost prinşi încercând să le vândă la Madrid, a anunţat luni poliţia spaniolă.

Cele 11 obiecte, în principal bijuterii, printre care se numără coliere, brăţări şi cercei cu modele elaborate, au fost datate în perioada greco-scitică, între secolele al VIII-lea şi al IV-lea î.Hr., conform poliţiei.

Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev în perioada 2009-2013 şi au fost scoase ilegal din ţară în 2016, a precizat Poliţia Naţională din Madrid într-un comunicat, fără a face public numele muzeului, transmite Reuters.

Artefactele erau însoţite de documente falsificate, conform cărora obiectele ar fi aparţinut Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Trei cetăţeni spanioli şi doi ucraineni, între care un preot, au fost arestaţi în cadrul acestei anchete, care a început în 2021, după ce unul dintre obiecte – o centură de aur cu capete de berbec – a fost vândută în cadrul unei vânzări private la Madrid. Piesele sunt studiate de Muzeul Național de Arheologie din Spania și de Institutul Patrimoniului Cultural al țării.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin