Armata americană şi cea britanică au lansat joi atacuri împotriva mai multor ţinte houthi în zonele controlate de aceşti rebeli în Yemen, un răspuns după ce administraţia Biden şi aliaţii săi au avertizat gruparea militantă susţinută de Iran că va suporta consecinţele atacurilor repetate cu drone şi rachete asupra transportului comercial din Marea Roşie.
Potrivit Forţelor Aeriene ale SUA, citate de CNN, forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen joi seară. Acestea includ puncte de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană, precum și aeroporturi.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că a autorizat o operațiune care a fost efectuată cu succes împreună cu Regatul Unit, precum și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Olandei. El a precizat că, pe 9 ianuarie, rebelii susținuți de Iran au efectuat un atac masiv direct asupra forțelor americane din Golful Aden. Liderul de la Casa Albă a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.
„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes atacuri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.
Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat deja că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC .
„Fiecare individ din această lume are două opţiuni. Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să stea alături de criminali”, a declarat acesta.
Începând din 17 octombrie 2023, militanții houthi, susținuți de Iran, au atacat fie cu drone sau rachete, fie cu bărci sau chiar elicoptere 27 de nave comerciale din 55 de țări, care treceau prin strâmtoarea Bab al-Mandeb și Golful Aden spre Marea Roșie și Golful Aden. Aceștia au încercat inițial, dar fără succes, să lanseze rachete de croazieră asupra Israelului, ca răspuns la războiul din Gaza. Diverse linii maritime au suspendat operațiunile prin Marea Roșie și canalul Suez, preferând ruta mai lungă și mai scumpă în jurul Africii.