Lituania, Letonia și Estonia se pregătesc pentru momentul istoric de sâmbătă, când vor întrerupe definitiv legăturile energetice cu Rusia, rupând astfel rețeaua electrică care datează din perioada sovietică. Un ceas digital instalat la Vilnius numără ultimele ore până la integrarea completă a celor trei țări baltice în rețeaua electrică europeană, transmite AFP.
Pe 8 februarie, Letonia va tăia fizic cablul electric ce o leagă de Rusia, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ajunge la Vilnius duminică pentru o ceremonie specială, alături de liderii baltici.
„Este greu de crezut că am ajuns, în sfârșit, aproape de linia de sosire. Este ultima etapă din lupta noastră pentru independența energetică”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas.
Chiar dacă Lituania, Letonia și Estonia sunt membre ale UE și NATO din 2004, integrarea lor în rețeaua electrică europeană a fost un proces complex, cu provocări tehnice și financiare. Acesta a devenit și mai urgent după invadarea Ucrainei, atunci când îngrijorările privind o posibilă expunere la Moscova au crescut.
După această deconectare, cele trei țări baltice vor putea să stabilească propriile frecvențe electrice, iar sistemul lor energetic va funcționa independent de Rusia. Vaiciunas a subliniat importanța acestei măsuri, explicând că „până în prezent, Rusia a folosit energia ca o armă”, transmite Agerpres.
Pentru procesul de sincronizare, care va începe duminică la prânz, țările baltice se vor conecta la rețeaua europeană prin Polonia.
„Singura modificare va fi că frecvența noastră va fluctua acum în mod sincronizat cu Europa,” a explicat Rokas Masiulis, directorul Litgrid, operatorul rețelei electrice lituaniene.
În ciuda eforturilor pentru o tranziție lină, autoritățile lituaniene au avertizat despre riscurile de securitate, inclusiv atacuri cibernetice și posibile campanii de dezinformare din partea Rusiei. În acest sens, operatorul rețelei electrice din Polonia va patrula zona cu elicoptere și drone pentru a asigura securitatea cablurilor.
Un proiect de 1,6 miliarde de euro a fost implementat pentru a susține acest proces de integrare, iar consumatorii nu ar trebui să resimtă perturbări semnificative în furnizarea energiei. Totuși, în Estonia, vânzările de generatoare electrice au crescut semnificativ, reflectând îngrijorarea populației.
După deconectare, sistemul energetic din enclava rusă Kaliningrad va funcționa izolat, iar Kremlinul a asigurat că va lua măsurile necesare pentru a menține stabilitatea energetică în această regiune.