Administrația Trump a suspendat implementarea planului său de pace pentru Ucraina pentru a permite Europei să participe la negocieri, transmite publicația The Telegraph, citând surse. Potrivit publicaţiei, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, a întrerupt procesul de elaborare a planului pentru a purta consultări cu aliații NATO.
Înainte de a finaliza documentul, Kellogg intenționează să discute cu președinții și premierii statelor NATO pentru a afla opiniile liderilor europeni despre forma unui eventual acord de pace și contribuția țărilor europene la procesul de reglementare a conflictului.
Trimisul special al preşedintelui american a promis să organizeze aceste consultări pentru a calma temerile unor oficiali europeni, care sunt îngrijoraţi că Washingtonul ar putea exclude țările NATO din procesul de pace.
Kellogg i-ar asigurat pe diplomații europeni că SUA doresc să consolideze poziția Ucrainei în orice viitoare negocieri cu Rusia.
Se aștepta ca Keith Kellogg să dezvăluie elemente ale planului de pace pentru Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen, programată între 14 și 16 februarie. Cu toate acestea, el a declarat că documentul va fi prezentat personal de Donald Trump și că acest lucru nu se va întâmpla în următoarele zile.
Potrivit The Telegraph, planul ar presupune oferirea unui sprijin militar continuu pentru Kiev în schimbul accesului la zăcămintele de metale rare ale Ucrainei.
Potrivit agenției Bloomberg, Keith Kellogg îi va prezenta președintelui american opțiuni pentru un plan de pace „în următoarele săptămâni”. Surse ale agenției afirmă că oficialul american va participa la Conferința de la Munchen, unde va avea întâlniri cu reprezentanți europeni și va vizita Kievul și alte capitale europene. Totuși, Kellogg nu intenționează să călătorească la Moscova.
Aceste evoluții vin în ajunul unei săptămâni importante pentru relațiile dintre SUA și aliații săi europeni.
Vicepreședintele SUA, JD Vance, urmează să se deplaseze în Germania împreună cu Kellogg, unde este așteptat să se întâlnească cu Zelenski și cu alți lideri europeni, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Între timp, NATO va organiza prima reuniune a miniștrilor apărării de când noul secretar al apărării al SUA, Pete Hegseth, cunoscut pentru scepticismul său față de ajutorul american pentru Ucraina, a preluat conducerea Pentagonului.
Marea Britanie va găzdui, de asemenea, prima reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei, format din peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina. Președinția acestui grup a fost transferată Marii Britanii, după ce SUA au decis că Londra ar trebui să coordoneze eforturile NATO în Europa.