Tiraspolul aplică măsuri „în oglindă”. Agricultorii din Dubăsari, obligați să achite „taxe vamale” în bugetul separatiștilor transnistreni

Autoritățile separatiste din regiunea transnistreană au decis să impună „taxe vamale” pentru fermierii moldoveni care dețin terenuri în stânga Nistrului. Decizia a fost adoptată de legislativul de la Tiraspol. În replică, Biroul pentru Politici de Reintegrare menționează, într-un comunicat, că o astfel de măsură este ilegală și a notificat autoritățile transnistrene și le-a cerut să renunțe la intenție.

Miercuri, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat, după întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, că autoritățile din stânga Nistrului iau în calcul aplicarea unei măsuri „în oglindă”.

„Guvernul transnistrean caută oportunități de a compensa veniturile bugetare pierdute din cauza îndatoririlor nerezonabile ale Republicii Moldova. De aceea, fermierii din Moldova care închiriază terenuri în regiunea Dubăsari din Transnistria vor plăti, împreună cu utilizatorii de terenuri transnistrene, taxe vamale”, a subliniat reprezentanților autorităților separatiste.

La nici o zi după întrevederea în format bilateral, așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol (parlamentul local) a aprobat inițiativa. Amendamentele au fost votate în două lecturi simultan.

„Prevăd desființarea regimului vamal special pentru entitățile comerciale și vizează creșterea laturii de venituri a bugetului. Până în prezent, pentru această categorie de utilizatori ai terenurilor a fost în vigoare un regim de regim vamal special. Nu s-a prevăzut încasarea taxelor vamale și a plăților vamale la desfășurarea activității economice străine. Inițiativa Guvernului a fost susținută de Consiliul Suprem. Înainte ca Moldova să introducă taxe pentru Transnistria, astfel de impozite și taxe la transportul produselor fermieri nu plăteau”, scrie serviciul de presă al sovietului suprem.

Drept răspuns, Biroul pentru Politici de Reintegrare menționează că Tiraspolul sabotează, în acest fel intenția de a ajunge la un compromis.

„Precizăm că subiectul a fost pus în discuție la recenta reuniune în format 1+1 de la Tiraspol. Am avut convingerea că mesajul Chișinăului a fost auzit și înțeles. Reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost sesizat repetat, în scris, îndată după apariția acestei informații, cu solicitarea clarificării în termen restrâns a poziției pe acest subiect”, se spune în comunicatul Biroului pentru Politici de Reintegrare.

Astfel, Chișinăul avertizează această acțiune „nu va duce decât la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”.

„15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au stocate în depozite de producții cerealiere, aflate după traseul Tiraspol-Camenca, circa 957 tone de porumb, 776 tone de floarea soarelui, 766 tone de grâu și 50 tone de orz. Pe lângă limitarea de către Tiraspol a perioadei de transportate a acestui material semincer mai poate apărea și problema impunerii acestuia la plăți vamale ilegale la trecerea prin infrastructura neautorizată a posturilor de control ale Tiraspolului”, precizează instituția.

Potrivit autorităților de la Chișinău, subiectul va fi discutat și în cadrul vizitei de lucru a vicepremierului pentru Reintegrare, în raionul Dubăsari, planificată pentru săptămâna viitoare.

Amintim că, din 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenţii economici din stânga Nistrului să plătească taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. Decizia i-a nemulțumit pe liderii separatiști de la Tiraspol care au acuzat Chișinăul că ar provoca intenționat o criză în regiune. Ca măsură de răspuns, aceștia au decis să scumpească gazul şi curentul electric pentru persoanele juridice care activează în stânga Nistrului, dar se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, între care și cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *