Tiraspolul și-a încheiat campania agresivă împotriva termenului „Transnistria” prin adoptarea de către deputații separatiști din regiune a unei legi ce stabilește amenzi și chiar pușcărie pentru utilizarea toponimului.
„„Transnistria” trebuie să fie stârpită. Cum o himeră ideologică s-a transformat într-un stereotip și de ce trebuie distrusă”, așa este titlul de azi al postului „novostipmr.com”, controlat de separatistul Vadim Krasnoselski și care promovează în regiune politica autorităților de la Kremlin.
Presa locală a promovat fervent în ultimele zile ințiativa liderului separatist. „Sovietul” de la Tiraspolul a dat undă verde propunerii lui Vadim Krasnoselski de a interzice utilizarea termenului „Transnistria”, în favoarea rusescului „Pridenstrovie”. Au fost introduse amenzi de peste 10 mii de lei sau până la 15 zile de arest.
Precizăm, termenul „Transnistria” a fost interzis mereu în discursurile politicienilor separatiști din stânga Nistrului, în manuale și în mass-media locale. Denumirea regiunii este „republica moldovenească nistreană”, iar în toate publicațiile și la posturile TV este folosit termenul „Nistrenia” pentru toponimul „Transnistria”, care în rusă este „Pridnestrovia”.
În 1941, după eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, timp de trei ani, în stânga Nistrului a fost creat Guvernământul Transnistriei, regiune administrată de România cu participarea comandamentelor germane. Noua provincie, care își avea, de facto, capitala la Odesa, cuprindea teritoriul dintre Nistru și Bug pe o suprafață de aproximativ 40 de mii de kilometri pătrați.
Înainte de anexare, în 1924, pe o parte a acestei regiuni, aparţinând Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, a fost creată „Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească” cu capitala la Balta, pentru a reaminti astfel statului român pretenţiile sovietice asupra Basarabiei.
Guvernatorul Transnistriei a fost Gheorghe Alexianu, iar în baza Acordului de la Tighina în regiune era permisă prezenţa trupelor germane pentru îndeplinrea unor funcţii speciale. În Transnistria, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au existat lagăre și ghetouri unde au fost deportați zeci de mii de evrei.