Două proiecte de modificare a legislației electorale, unul fiind propus de PAS pentru a oferi o transperență mai mare în procesul electoral și al finanțării partidelor, au fost aprobate de deputații majorității parlamentare fără a respecta tocmai principiul transparenței, constată Asociația Promo-LEX.
Documentele, înregistrate în legislativ cu doar o zi înainte de aprobare, nu au fost supuse consultărilor publice și nici nu au fost respectate termenele pentru prezentarea recomandărilor. Este vorba despre proiectul privind revizuirea modului de implementare a votului prin corespondență și cel ce se referă la extinderea unor termene pentru constituirea organelor electorale și pentru desemnarea candidaților și pentru prevenirea abuzurilor în procesul de finanțare în campanii.
„Proiectele de acte normative menționate au fost adoptate fără respectarea regulilor de transparență. Cele două acte normative votate în prima lectură au fost supuse votului fără a se oferi timp pentru consultări publice și fără respectarea termenului legal pentru prezentarea recomandărilor. De asemenea, au lipsit documente esențiale aferente proiectelor, iar deputații au trebuit să analizeze aproximativ 259 de pagini într-un termen foarte scurt. Deputații din opoziție au cerut amânarea dezbaterii, însă solicitarea a fost respinsă”, se menționează într-un comunicat al Promo-LEX.
În total, la ședința din 30 aprilie a Parlamentului, a fost afectată transparența decizională în cazul a 11 proiecte din cele 17 votate.
„Pentru nouă proiecte de lege nu au fost publicate documentele aferente. Mai exact, au lipsit avizele Direcției Generale Juridice, ale comisiilor permanente și ale Guvernului, precum și unele expertize anticorupție. în cazul a 10 proiecte de lege de pe ordinea de zi, nu a fost respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor din partea părților interesate”, mai constată Promo-LEX.
În aceste condiții, asociația recomandă Parlamentului să asigure o transparență deplină în procesul legislativ și să garanteze că deputații dispun de suficient timp și informații pentru a-și asuma responsabil votul.