Trecerea Rafah a fost „închisă temporar”. Hamas a suspendat evacuarea cetățenilor străini și cu dublă cetățenie spre Egipt

Guvernarea Hamas a suspendat evacuarea cetățenilor străini și cu dublă cetățenie spre Egipt, din cauza refuzului israelienilor de a permite răniților palestinieni să plece spre spitalele din Egipt, a anunțat sâmbătă pentru AFP un responsabil pentru administrația punctelor de frontieră, scrie Agerpres.

„Niciun deţinător de paşaport străin nu va putea părăsi Fâşia Gaza înainte ca răniţii care trebuie să fie evacuaţi din spitalele din nordul Fâşiei Gaza să poată fi transportaţi spre terminalul de la Rafah”, a declarat acest responsabil, citat de AFP fără a se divulga numele, adaugă Agerpres.

O sursă egipteană de securitate a confirmat pentru AFP că „nicio persoană rănită sau deținătoare de pașaport străin nu a sosit sâmbătă la terminalul egiptean” din Rafah. Aceasta a spus că evacuarea a fost suspendată „după bombardarea ambulanțelor care transportau persoane rănite care se aflau în drum spre terminalul egiptean”.

15 persoane au fost ucise și 60 rănite într-un atac aerian asupra unui convoi de ambulanțe în apropierea unui spital din Gaza. 

Armata din Israel a revendicat atacul asupra ambulanței, susţinând că vehiculul era folosit de teroriştii Hamas. Palestinienii spun însă că ambulanța transporta un bărbat rănit în vârstă de 35 de ani care urma să primească tratament medical într-un spital egiptean.

Postul american CNN, citând autoritățile egiptene, spune că aproximativ 730 de persoane urmau să părăsească Fâșia Gaza sâmbătă, inclusiv 386 de cetățeni americani și 151 de germani.

Aproximativ 1.100 de oameni au părăsit Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah de miercuri, în cadrul unui acord negociat de Qatar, menit să permită unor posesori de pașapoarte străine, persoanelor aflate în întreținerea lor și unor răniți din Gaza să iasă din enclavă.

Printre aceștia se numără inclusiv cetățeni britanici, americani, australieni, francezi și bulgari. Pe listele publicate de autoritățile din Gaza nu a figurat niciun moldovean.

Ministerul de Externe de la Chișinău a explicat într-un comunicat că în prima etapă, se va permite tranzitul prin punctul de trecere Rafah pentru personalul organizațiilor internaționale și pentru persoanele care necesită asistență medicală. Anterior, responsabilii de la MAEIE au precizat că, estimativ, în Fâșia Gaza s-ar afla în jur de 120 de moldoveni, însă doar 50 au cerut asistență.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram