UE a lansat oficial misiunea civilă privind consolidarea securității și contracararea amenințărilor hibride în R. Moldova

Consiliul miniștrilor europeni de externe a lansat astăzi Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare. Şeful Misiunii este diplomatul român Cosmin Dinescu, actualul ambasador al României în Lituania şi Letonia.

Misiunea a fost instituită oficial la 24 aprilie 2023, la cererea autorităților din Republica Moldova, și are menirea de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor și de a spori rezistența în fața amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică, și contracararea manipulării și propagandei străine.

În acest scop, misiunea va oferi consiliere la nivel strategic și va identifica nevoile de consolidare a capacităților autorităților noastre de a face față acestor provocări.

Potrivit site-ului oficial al Consiliului European, riscurile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

În 2022,Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să îi acorde, alături de Ucraina, statut de țară candidat pentru aderarea la spațiul comunitar.

În urmă cu o săptămână, șeful Misiunii, Cosmin Dinescu, s-a întâlnit cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mažeiks, și au trasat împreună prioritățile noii structuri.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram