Uniunea Europeană a decis să dubleze suma asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova

Consiliul Uniunii Europene a decis astăzi să crească de la 150 de milioane de euro, la 295 de milioane valoarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, aproape dublu față de cât s-a stabilit anul trecut. Din această sumă 220 de milioane de euro sunt sub formă de împrumuturi, iar până la 75 de milioane de euro – sub formă de granturi.

Potrivit unui comunicat, publicat pe site-ul Consiliului UE, banii sunt destinați stabilizării economice, implementării reformelor structurale și acoperirea deficitului bugetar, conform angajamentelor asumate față de FMI.

„Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene. Vom continua să susținem Moldova, inclusiv financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care i le punem la dispoziție”, a menționat Elisabeth Svantesson, ministrul de Finanțe al Suediei.

Potrivit oficialilor europeni, această creștere are loc în circumstanțele excepționale actuale și reprezintă un răspuns adecvat la cererea Republicii Moldova privind necesitatea de a obține sprijin pentru stabilizarea economică.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram