Comisia Europeană a propus un nou regulament care, dacă va fi aprobat, va permite statelor membre să transfere migranții cărora li s-a refuzat azilul în țări din afara blocului. Aceasta va marca o schimbare radicală în politica de migrație, transmite Euronews.
Legea nu stabilește un program obligatoriu de construire a centrelor de expulzare (sau „centre de returnare”, așa cum le numește Bruxelles-ul), dar creează cadrul juridic necesar care să permită guvernelor să negocieze cu state din afara blocului dispuse să accepte migranți în schimbul unor sume de bani.
Expulzarea fizică va avea loc doar după ce solicitantul epuizează toate căile legale de obținere a protecției internaționale și primește un ordin final de returnare.
Regulamentul adoptat marți este primul rezultat concret al inițiativei de externalizare, aprobată de liderii UE la summitul din octombrie. Atunci, șefii de stat și de guvern au convenit să exploreze „noi modalități de prevenire și combatere a migrației ilegale”, notează sursa citată.
Prin propunerea sa, Comisia Europeană a făcut un pas suplimentar spre această externalizare, redefinind conceptul de „țară de returnare”. Conform regulilor actuale, statele membre ale UE pot trimite solicitanții de azil respinși în țara de origine, într-o țară de tranzit care a semnat un acord de readmisie sau în orice altă țară, dacă migrantul își dă „voluntar” acordul.
În noua lege, consimțământul este eliminat, iar condițiile de transfer sunt extinse, permițând țărilor UE să încheie acorduri cu state din afara UE și să construiască centre de expulzare.
Comisia Europeană nu va gestiona construcția sau funcționarea acestor centre, lăsând la latitudinea guvernelor să decidă dacă doresc să implementeze un proiect care se preconizează a fi costisitor, complex din punct de vedere logistic și controversat politic. Cu toate acestea, nu este exclusă posibilitatea creării unei astfel de scheme la nivelul întregii UE.
Încălcările sunt inevitabile, au avertizat organizațiile umanitare după summitul din octombrie. În opinia lor, trimiterea migranților fără acordul lor în țări îndepărtate va duce la supraveghere insuficientă și condiții precare, creând un teren propice pentru încălcări masive ale drepturilor omului, care vor rămâne nepedepsite.
ONG-urile sunt, de asemenea, alarmate de utilizarea pe scară largă a practicii reținerii, necesară externalizării, deoarece solicitanții de azil vor trebui reținuți fizic în aceste centre.
În pofida criticilor, această măsură este susținută de statele membre care cer un control mai strict asupra migrației ilegale, fiind un rezultat al summitului european din octombrie, ce a cerut soluții pentru combaterea migrației ilegale și externalizarea acestui proces.
Implementarea acestui regulament va depinde de negocierile dintre statele membre și țările terțe, iar prima fază a acestei inițiative ar putea avea loc în Italia, Danemarca și Olanda, care au avansat cele mai multe propuneri în acest sens.
Legea prezentată marți prevede o listă extinsă de motive pentru plasarea solicitanților de azil respinși în detenție pentru o perioadă de maximum doi ani „în statul membru respectiv”. Nu stabilește o durată maximă de detenție în centrele din străinătate, aceasta urmând să fie stabilită prin acorduri bilaterale și „poate fi scurtă sau lungă”.