Vicepreședintele SUA, JD Vance, un nou mesaj pentru Europa: „America nu-și dorește un continent vasal”

Nu este în interesul Europei să rămână un vasal de securitate permanent al Statelor Unite. Declarația a fost făcută de vicepreședintele SUA, JD Vance, într-un interviu acordat publicației UnHerd, primul de acest fel pentru o publicație europeană de la preluarea mandatului. Afirmațiile sale vin în contextul unui climat tensionat pe piețele financiare, provocat de introducerea și apoi parțiala retragere a noilor tarife comerciale impuse de administrația Trump aliaților europeni.

Declarațiile lui Vance – atât publice, cât și din mesaje interne scurse în presă – i-au făcut pe mulți lideri de pe continent să pună sub semnul întrebării relația transatlantică. Totuși, vicepreședintele susține că Statele Unite rămân un aliat al Europei, dar cere mai multă independență din partea liderilor europeni, în special în domeniile migrației, securității și politicii economice.

„Îmi place Europa. Nu poți separa cultura americană de cea europeană. Suntem un produs al filosofiilor, teologiilor și tiparelor de migrație din Europa care au fondat Statele Unite,” a spus Vance.

Vance și-a exprimat frustrarea față de liderii europeni, care, în opinia sa, ignoră cererile cetățenilor pentru politici economice și de imigrație mai stricte.

„Populațiile europene cer politici mai sensibile, dar liderii continuă să ofere opusul a ceea ce votează oamenii,” a afirmat el, adăugând că politicile de granițe deschise subminează încrederea democratică.

Pe tema securității, Vance a criticat subfinanțarea apărării în multe state europene.

„De-a lungul vieții mele, securitatea Europei a fost subvenționată de SUA. Majoritatea națiunilor europene nu au armate capabile să-și apere propriile teritorii,” a spus el, menționând excepții precum Marea Britanie, Franța și Polonia.

Vance a invocat exemplul generalului Charles de Gaulle, care în timpul Războiului Rece cerea o mai mare autonomie față de Washington.

„Nu vreau ca europenii să facă doar ce le spun americanii. Nu e în interesul lor și nici al nostru.”

În privința relațiilor comerciale, Vance a indicat că Marea Britanie este partenerul privilegiat al administrației Trump, iar un acord de liber schimb este „foarte probabil”. Cu alte țări europene, negocierile vor fi mai dificile.

„Avem o relație mult mai reciprocă cu Regatul Unit decât cu Germania, de exemplu. Germanii exportă masiv în SUA, dar sunt duri cu firmele americane care vor să intre pe piața lor.”

Întrebat despre impactul tarifelor asupra piețelor, Vance a recunoscut volatilitatea, dar a insistat că obiectivul administrației Trump este reducerea deficitelor comerciale pe termen lung.

„Nimeni nu guvernează doar pentru burse. Vrem un sistem comercial global reechilibrat, care să nu mai permită altor țări să folosească piața americană pentru surplusurile lor,” a explicat el.

Referitor la războiul din Ucraina, Vance a respins acuzațiile președintelui Volodimir Zelenski, care a sugerat că vicepreședintele ar justifica invazia Rusiei.

„Este absurd ca Zelenski să spună că suntem de partea rușilor, când guvernul SUA susține financiar și militar efortul de război al Ucrainei,” a replicat Vance, pledând pentru o înțelegere strategică a obiectivelor ambelor părți pentru a pune capăt războiului.

Cu toate criticile dure la adresa politicilor europene, Vance a încheiat cu un mesaj clar: „Nu suntem de partea nimănui – suntem de partea Americii.”

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...