Eroismul cetățenilor Republicii Moldova, implicați în lichidarea consecinţelor tragicului accident la centrala nucleară de la Cernobîl, acum 39 de ani, a fost onorat sâmbătă, 26 aprilie, în cadrul unui miting la Chișinău. Participanții au depus flori la monumentul victimelor catastrofei din parcul „Valea Trandafirilor” și au ținut un moment de reculegere în memoria celor decedați.
La ceremonie au venit membrii Asociaţiei obştești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, oficiali, locuitori ai municipiului Chișinău, dar și din alte raioane ale țării, pentru a sublinia impactul profund pe care acest eveniment l-a avut asupra lumii și în particular asupra vieții cetățenilor din Moldova, scrie IPN.
Preşedintele Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, Tudor Căpăţină, a spus că acțiunea nefastă a acestei catastrofe continuă să influențeze negativ asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător, deși au trecut deja 39 de ani de la avarie. În urma radiației acumulate la lucrările de lichidare, sunt decedați în jur de 1 130 din participanți de pe malul drept al Nistrului. Cei care au rămas în viață au diferite grade de dizabilitate. Peste 1 600 de copii urmași ai cernobîliștilor au moștenit de la părinți maladii grave.
Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că, acum 39 de ani, accidentul „a marcat începutul unei suferințe profunde pentru sute de mii de oameni care au fost afectați de urmările acestei catastrofe”. Fără profesionalismul și curajul celor implicați în lichidarea consecințelor, amploarea dezastruoasă ar fi fost mult mai mare, a afirmat Angela Cutasevici.
Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Paun Rohovei, de asemenea consideră că amploarea catastrofei ar putea fi și mai gravă dacă nu erau acei oameni care au luptat cu consecințele dezastrului provocat de tragicul accident, făcând tot posibilul pentru a salva milioane de vieți. „Închin capul în fața celor care sunt în viață astăzi și care au făcut adevărate acte de eroism în acele zile. Închin capul în memoria celor care au decedat și în fața familiilor lor”, a afirmat diplomatul.
„Lecția este una singură: sănătatea, viața, și protecția mediului înconjurător sunt primordiale pentru bunăstarea societății noastre. Generația din prezent și generațiile viitoare trebuie să comemoreze, să țină minte, să ofere respect și recunoștință celor care și-au pierdut viața, precum și familiilor lor, pentru a înlătura aceste consecințe”, a relevat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Victor Grosu.
Acum 39 de ani, în noaptea de 25 spre 26 aprilie, la ora 01:23, s-a produs prima explozie la reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl. Imediat, a doua explozie a distrus reactorul. Sute de mii de tone de elemente reactive s-au dispersat în aer. Catastrofa la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl din anul 1986 este considerat cel mai grav accident în istoria energiei nucleare.