VIDEO | 615 ani de la prima atestare documentară a orașului Cernăuți, capitala Bucovinei de Nord

Românii din Ucraina celebrează, în zilele de 7 și 8 octombrie, împlinirea a 615 ani de la prima atestare a orașului Cernăuți, capitala Bucovinei de Nord. Evenimentul este marcat prin mai multe solemnități, inclusiv master-clase, excursii și diverse acțiuni culturale.

Prima atestare documentară a orașului Cernăuți datează din 8 octombrie 1408, într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Lviv. Începând cu 1775, orașul a făcut parte din Imperiul Habsburgic primind numele de Czernowitz. În 1918, Cernăuțiul a devenit parte din România. În iunie 1940 a fost ocupat de Armata Roșie a URSS, împreună cu Bucovina de Nord, în urma pactului Ribbentrop-Molotov și alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. În iulie 1941 a fost recucerit de România, pe atunci în alianță cu Germania național-socialistă. La 30 martie 1944 Armata Sovietică l-a reocupat, fiind reanexat la Uniunea Sovietică, în cadrul aceleiași Republici Sovietice Socialiste Ucrainene. După destrămarea URSS, Cernăuți a devenit parte a Ucrainei.

Vedeți mai jos un dialog al agenției BucPress TV cu Ioana Repciuc, cercetător științific dr. în cadrul Departamentului de Etnologie al Institutului de Filologie „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași (din 2006), având drept domenii de interes: etnologie, folclor românesc și european, antropologie socio-culturală, sociologia religiilor, cercetarea identității românești în diaspora.

Video: Mihai Grosu
Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram