VIDEO | Academia Română a împlinit 159 de ani. Mesajul Academiei de Științe a Moldovei

Academia Română a marcat împlinirea a 159 de ani de la fondare printr-o ceremonie specială. Evenimentul a avut loc vineri, 4 aprilie, de ziua oficială a instituției, iar printre cei prezenți au fost și reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei.

În deschidere, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a enumerat și explicat cele mai importante realizări de-a lungul anilor.

„Academia are în custodie o mare parte din zestrea spirituală și intelectuală a poporului român, aș zice cea mai mare, concretizată în cele circa 14 milioane de piese – 14 milioane, nu greșesc! – adăpostite de Biblioteca Academiei Române”, a spus academicianul Ioan-Aurel Pop, citat de Basilica.

Proiectele Academiei Române „sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale” și „demne de orice cultură națională dezvoltată”, a spus acad. Ioan-Aurel Pop.

Membrii și cercetătorii Academiei Române – de la nivel central și din cele 70 de institute și alte entități subordonate – au publicat sute de mii de cărți și articole și editează 106 periodice, majoritatea reviste de specialitate aflate în bazele de date internaționale.

Realizări culturale

Unul dintre marile proiecte ale instituției, desfășurat pe parcursul ultimelor două secole, a fost Marele dicționar al Limbii Române, în 37 de volume, care cuprinde aproape 200.000 de cuvinte și variante, cu peste 1.300.000 de citate.

„E unul dintre cele mai valoroase dicționare din lume și, după discuțiile pe care le-am avut cu lingviștii recent la Iași, în afara celor aproape 200.000 de cuvinte, ar mai fi circa 70.000 care s-ar putea introduce – vă reamintesc că limba engleză, prin dicționarele ei recente, are 250.000 de cuvinte”, a spus acad. Ioan-Aurel Pop.

Mesajul academicienilor din Republica Moldova

În cadrul sesiunii a luat cuvântul, participând online, acad. Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei.

„Remarcăm faptul că, printre fondatorii Academiei Române, care la începuturi se numea Societatea Academică Română, au fost și trei reprezentanți ai Basarabiei, menționați și de domnul academician Ioan-Aurel Pop: Alexandru Hasdeu, Constantin Stamati, Ioan Străjescu”, a amintit acad. Ion Tighineanu.

Potrivit lui, în virtutea împrejurărilor istorice, astăzi avem două state românești, ce au, însă, un singur luceafăr călăuzitor – Mihai Eminescu, și două academii – Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, care în ultimii ani demonstrează o apropiere fără precedent sub aripa ocrotitoare a limbii române.

Anul Mihai Eminescu

Președintele Academiei de Științe a Moldovei a mai amintit că în 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.

„Cu acest prilej, la inițiativa celor două Academii surori, acest an a fost declarat Anul Mihai Eminescu, în cadrul căruia vor avea loc mai multe acțiuni în vederea fortificării rolului Academiilor în societate și a transformării lor într-o platformă a dezvoltării durabile și a valorificării potențialului intelectual în întregul spațiu românesc”.

File de istorie

Fondată la 1 aprilie 1866, ca o instituție de necesitate absolută pentru tânărul stat rezultat din unirea Principatelor Române (1859), Societatea Academică Română, devenită Academia Română, a avut, dintru început, puternică misiune națională, manifestată pe mai multe coordonate.

În mod simbolic, primii 14 membri fondatori, numiți prin Decret în 22 aprilie/3 mai 1866, erau intelectuali și patrioți români care reprezentau teritoriile aflate încă sub stăpânirea unor imperii străine: Transilvania, Bucovina, Banat, Basarabia, Macedonia. Lor li s-au adăugat, un an mai târziu, alți șapte membri din Moldova și Muntenia.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...