VIDEO | Activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din Chișinău, din nou incertă! CSE a interzis părinților să achite pentru aceste servicii

Războiul dintre Ministerul Educației și Primăria Chișinău continuă, în detrimentul copiilor din Capitală. Comisia națională pentru situații excepționale, care s-a întrunit astăzi, a anulat decizia Comisiei pentru situații excepționale din Chișinău, care prevedea că taxele pentru programul prelungit al elevilor vor fi achitate din contul părinților. De asemenea, a fost anulată decizia Primăriei Capitalei privind păstrarea în funcție pe șeful interimar al Direcției Educație, Andrei Pavaloi. Decizia a fost anunțată de către ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

„S-au adoptat mai multe decizii la CSE. Cred că una dintre cele mai importante ține de anularea deciziei Comisiei situații excepționale municipale prin care s-au pus pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit. Vă aduc aminte că responsabilitatea pentru asigurarea grupelor cu program prelungit revine autorităților publice locale. (…) Soluția pe care a găsit-o (Primăria n.r) este, prin Comisia situații excepționale municipală, care nu are asemenea atribuții, să impună colectarea acestor taxe de la părinți. Tot astăzi, Comisia pentru situații excepționale la nivel național a anulat și decizia prin care, în mod absolut abuziv și inexplicabil, a fost anulat ordinul ministrului educației cu privire la încetarea raporturilor de muncă cu șeful direcției municipale educație, Andrei Pavaloi, care a fost promovat în această funcție prin încălcarea prevederilor legale, nefiind desfășurat un concurs pentru ocuparea funcției”, a declarat Perciun. 

Grupele cu program prelungit din școli urmau să activeze din contul părinților, după ce Primăria a elaborat o nouă formulă de încasare a plăților, astfel încât acestea să fie oficiale și contabilizate. Scandalul legat de finanțarea grupelor cu program prelungit a pornit după ce Primăria susține că Guvernul a lăsat o gaură bugetară în domeniul asistenței sociale, generată de aprobarea de către Parlament a programului „Restart”, care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” va fi finanțat din bugetul de stat, cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze. 

Primarul Ion Ceban a declarat că, din cauza votării acestui program, a fost pusă pe seama Primăriei achitarea salariilor pentru 2100 de asistenți personali din municipiu. Iar pentru a suporta aceste cheltuieli, Primăria a fost nevoită să revadă finanțarea mai multor servicii din domeniile educație și social, inclusiv în ceea ce privește activitatea grupelor cu program extins din școli și a cerut optimizarea cheltuielilor operaționale din cadrul întreprinderilor municipale cu cel puțin 10 la sută.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *