Protestele fermierilor se intensifică în capitala Belgiei. Una dintre cele cinci statui ale unui monument istoric instalat în centrul Pieței Luxemburg din fața Parlamentului European a fost vandalizată de protestatari. Potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului, o păpușă stă acum în locul statuii. Gestul a fost dur criticat de autorități.
„Dărâmarea statuii lui John Cockerill, o figură emblematică a industriei belgiene, trimite un semnal greșit. Să încetăm să punem agricultura și industria între ele. Fermierii și industriașii pot fi de acord. Avem nevoie de ambele sectoare pentru a urmări o economie puternică și durabilă”, a scris premierul belgian Alexander De Croo pe X.
Premierul Alexander De Croo a reiterat joi disponibilitatea autorităților politice de a discuta revendicările lor cu fermierii, dar blocarea capitalei pentru a face acest lucru nu este soluția, a indicat el la sosirea sa la summitul european.
„Bruxelles este într-o oarecare măsură un oraș asediat. Sunt oameni care merg la muncă, cei care își conduc copiii la școală. Blocajele au și un impact asupra aprovizionării cu alimente către supermarketuri. Blocarea țării nu este direcția de urmat, și cu atât mai puțin, desigur, vandalismul sau violența”,a mai punctat oficialul
Între timp, întreaga piață din fața Parlamentului European este împânzită de un fum negru după ce protestatarii au dat foc la paleți și gunoaie. De asemenea, au fost aruncate containere pline cu gunoi de grajd. S-a aruncat și cu ouă în fața Parlamentului European.
La fața locului intervin scutierii care folosesc periodic tunuri cu apă și grenade lacrimogene.
Cel puțin o mie de tractoare au ajuns în capitala Belgiei în această dimineață și au luat cu asalt Cartierul European din Bruxelles. Manifestanți din străinătate, în special din Italia, participă, de asemenea, la protest.
De câteva zile, fermierii belgieni și-au exprimat nemulțumirea în diverse regiuni ale țării, blocând drumurile principale. Fermierii belgieni și cei europeni sunt revoltați față de presupusa incoerență a politicilor UE legate de agricultură. Nemulțumirile cresc odată cu acumularea de reguli complexe, norme de mediu restrictive și venituri considerate insuficiente.