Referendumul constituțional, care va avea loc odată cu alegerile prezidențiale, a fost o eroare strategică gravă și reprezintă astăzi o problemă enormă pentru Maia Sandu. Asta deoarece, indiferent de rezultat, actuala guvernare i-a oferit partidei filoruse un instrument ideal pentru propagandă antieuropeană. Opinia aparține sociologului român și expert geopolitic Dan Dungaciu, care a accentuat că „l-ar da afară a doua zi” pe consilierul care a venit cu această idee.
Prezent în platoul emisiunii Puterea a Patra, moderată de Gheorghe Gonța, expertul de la București a explicat pe larg de ce acest referendum e o problemă, în primul rând pentru PAS, nu atât pentru opoziția proeuropeană, care, aparent, a fost prinsă în capcană.
„Simpatizanții proeuropeni care nu sunt PAS urmează să ia o decizie. Asta depinde și de modul în care se va comporta cu ei, direct sau indirect, partidul de guvernământ, ce mesaje vor primi. E o mare provocare pentru partidul de guvernământ. Eu nu cred că e atât de mare problema pentru candidații sau politicienii proeuropeni, cât e de mare pentru doamna Maia Sandu. Pentru că ei pot să spună: „ne-au păcălit”, dar la vot nu știm ce vor face – vor lua buletinul, nu-l vor lua? Și asta nu face decât să mărească suspansul”, a menționat Dan Dungaciu.
În ceea ce o privește pe Maia Sandu, referendumul îi poate crea probleme serioase, la alegerile prezidențiale, consideră expertul.
„Pentru doamna Maia Sandu este o enormă problemă, din păcate. E plauzibil, din punctul meu de vedere, ca prezența să fie peste 30 la sută. Cu drept de vot, simplificat vorbind, sunt cam 2 milioane 700 de mii de alegători. Așa spune CEC-ul. 30% înseamnă 900 de mii. Doamna Maia Sandu a câștigat, în vremurile bune, în vremurile negeopolitice, 928 de mii de voturi. Deci, cam trebuie să-și aducă cam tot electoratul la vot ca să facă acel 900 de mii. Să zicem că-l aduce. Să zicem că vor fi un milion. 60% votează proeuropean, 40 la sută împotrivă. Asta înseamnă, din totalul populației Republicii Moldova, 22 la sută. Rușii vor spune: 78 la sută sunt împotrivă. Ăsta-i riscul. Rușii vor folosi asta”, a explicat Dan Dungaciu.
În context, el se întreabă cum de aceste lucruri evidente nu au fost luate în calcul de cei care o consiliază pe Maia Sandu.
„Pe mine mă șochează acest lucru. Stăm și facem proiecte „Patriot” și nu știu ce centre de investigații împotriva propagandei ruse și nimănui nu i-a trecut prin minte că acesta este cel mai bun instrument pentru propaganda rusă. Cine gândește proiectele astea? Rușii primesc, iertați-mă, din cer, tot felul de lucruri pe care le pot folosi. Cel mai mare instrument de manipulare și util pentru propaganda rusă a fost Eurovisionul. Toate imaginile acelea au fost folosite de propaganda rusă. Pe bună dreptate, și noi, dacă am fi fost în locul lor, tot așa făceam”, a adăugat expertul român.
În concluzie, el a accentuat că una din cele mai mari erori pe care le-au comis atât cei de la guvernare, cât și partenerii strategici ai Republicii Moldova a fost asocierea exclusivă a proiectului european cu PAS.
„În cazul acestui risc, cine gândește toate problemele astea, cine sunt ăia, domnule, gândesc strategiile în Republica Moldova? Aici cineva a greșit major. Iar dilemele pe care le avem, evident, vor fi dileme politice, deoarece toată obsesia noastră de a face doar cu partidul PAS Europa în Republica Moldova a fost o greșeală strategică. Asta s-a încercat cu referendumul. Ești cu noi sau nu ești cu noi. Pot să înțeleg gândirea din spate, dar e o gândire greșită. Adică, dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau. Eu, pe consilierul acela care m-a sfătuit să fac referendumul în ziua prezidențialelor, l-aș da afară a doua zi. Dacă ăla-i consilier genial, cum sunt ceilalți? Pentru că referendumul e o enormă problemă pentru PAS, în momentul de față, e un mare risc”, a subliniat Dan Dungaciu.