VIDEO | Dan Dungaciu: Dacă Ucraina pierde războiul, singura șansă a R. Moldova de a nu intra în „zona neagră” este unirea cu România

Reunificarea cu România devine singura opțiune pentru Republica Moldova, în caz că Ucraina pierde războiul cu Federația Rusă. Acest lucru ar fi luat în calcul inclusiv de administrația americană, iar Bucureștiul ar trebui să aibă și el un astfel de plan de rezervă. De această părere este expertul în politică externă, sociologul român Dan Dungaciu, care consideră că, în caz contrar, Republica Moldova ar intra într-o „zonă neagră” care se va forma între Occident și Rusia.

Potrivit lui Dan Dungaciu, în eventualitatea unui astfel de scenariu, Maia Sandu nu s-ar împotrivi proiectului unionist, chiar dacă astăzi nu este pentru unirea cu Republicii Moldova cu România.  

„Maia Sandu este un politician care, sigur, are nevoie de voturile unioniștilor. Dânsa nu este împotriva unirii, dar nu este în acest moment pro-unire. Nu este antiunionistă, dar nici prounionistă. Starea aceasta de ambiguitate îi face bine politic, pentru că orice opțiune fermă în această direcție i-ar scădea șansele de a deveni președinte”, a menționat expertul de la București.

În opinia lui, situația s-ar putea schimba însă, dacă drumul european al Ucrainei se va bloca.  

„Problema unirii României cu Republica Moldova se poate pune doar într-un singur caz. Discuția pe care România trebuie să o aibă este în felul următor: dacă lucrurile merg prost în Ucraina și integrarea europeană a Ucrainei se blochează, România va trebui să facă un efort, așa cum a făcut efortul să cupleze Republica Moldova de Ucraina, să o decupleze, de această dată”, a accentuat Dan Dungaciu.

El a mai atras atenția că niciodată astfel de uniri nu s-a făcut prin referendum, ci sub amenințarea pericolului rusesc.

„România trebuie să fie pregătită, cu acordul partenerilor să refacă scenariul de la 1918. Unirea cu Basarabia s-a făcut într-un context de război, toate unirile românilor s-au făcut pentru a se îndepărta de Rusia și de a se apropia de Vest. Asta a fost 1859, asta a fost 1918. Dacă, Doamne ferește!, războiul continuă, iar Ucraina intră într-o criză majoră, Republica Moldova nu trebuie lăsată pe dinafară”, a adăugat expertul.

Mai mult, Dan Dungaciu crede că un astfel de scenariu este luat în calcul și de americani, prin urmare, administrația de la București ar trebui să-și coordoneze acțiunile cu partenerii lor strategici de peste ocean.

„Fostul ambasador american James Petite a transmis un mesaj foarte clar, care arată că undeva administrația americană gândește și așa. A publicat un articol în 2022, în care se întreba: „Are de gând Vladimir Putin să invadeze Republica Moldova? Nu știm asta, dar ce se va întâmpla dacă România, care are o relație specială cu Republica Moldova, va trimite trupe?” […]. România este pentru Republica Moldova singurul lucru care-i rămâne când i se ia totul. Ăsta poate să fie planul realist pe care noi să-l discutăm, deoarece va fi cel mai mic rău care i se poate întâmpla. Asta apropo de proiectul de integrare europeană și de salvare a Republicii Moldova, pentru a nu cădea în zona neagră, nici măcar gri, care se va deschide între Occident și Rusia, dacă Ucraina pierde războiul“, a menționat Dan Dungaciu.   

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram