Maia Sandu a pierdut definitiv electoratul unionist și cel aflat pe centrul eșichierului politic și se mai bucură de sprijin doar din partea moldoveniștilor europeniști, moșteniți de la Vlad Filat. În același timp, la Chișinău, se cristalizează un nou pol de putere, social-democrat, și doar de modul în care va acționa România va depinde în ce parte va înclina acesta balanța. De această părere este profesorul de la București Dan Dungaciu, sociolog și expert geopolitic.
„Doamna Maia Sandu a candidat ca președinte fără să vorbească despre unirea cu România, fără să vorbească despre integrarea europeană. Vorbind și în rusă, și în găgăuză, și în ucraineană cu alegătorii din Republica Moldova, a reușit să adune tot acest electorat al Alianței pentru Integrare Europeană. Pentru că dânsa a vorbit în așa fel încât să nu irite niciuna din segmentele acestea de electorat. N-a vorbit anti-Rusia, n-a vorbit explicit pro-UE, a vorbit despre dezvoltare și lupta împotriva corupției”, a spus profesorul Dungaciu.
Potrivit lui, invazia rusă în Ucraina a transmis, în primul rând, un mesaj identitar și anume că Putin nu vrea să refacă imperiul sovietic, ci eventual imperiul rus, ceea ce e altceva.
„Deci, identitatea sovietică a murit și asistăm la o resurecție inclusiv a identităților etnice sau celor de tip geopolitic. Chestia asta s-a repercutat și asupra Republicii Moldova. Maia Sandu este acum clar pe o baricadă, anti-Rusia și pro-Ucraina. Care-i consecința electorală? Este că toți care au votat-o pe Maia Sandu și guvernarea PAS s-au simțit lezați de acest tip de discurs. Doamna Maia Sandu are, în acest moment, doar electoratul moldovenist-proeuropean al domnului Filat, din timpul AIE, care-i undeva pe la 30%. În Republica Moldova, când îți asumi radical o poziție geopolitică, nu mai cum să obții peste 50%. Radicalismul discursului doamnei Maia Sandu a făcut-o să piardă electorat, pe care nu-l mai poate recupera”, a menționat Dan Dungaciu.
În aceste condiții, susține sociologul, nu rămâne altă soluție decât crearea unei majorități, alături de cei cu identitate politică incertă, dar și să strângi unioniștii, „răspândiți care și încotro, din cauză că n-au un lider și nicio identitate politică foarte precisă”.
„Maia Sandu, în perspectiva alegerilor prezidențiale, va trebui să facă un salt aproape incredibil, pentru a recupera 20% de electorat pe care l-a pierdut. Șansa domniei sale este lipsa unui contracandidat, dar în niciun caz nu ne mai putem face iluzii că la alegerile parlamentare, peste doi ani, PAS va lua majoritatea. Trebuie să înceapă o construcție politică în Republica Moldova, care să-i confere o majoritate proeuropeană pe care PAS nu mai poate să o furnizeze. Aceasta este miza, dacă vreți”, a menționat expertul de la București.
El a precizat că, în momentul de față, există premise clare de formare a unui nou pol de putere, format din PSDE și MAN, care ar reprezenta o amenințare pentru PAS.
„Riscul pentru PAS, în acest moment, este construirea unui pol politic constituit din Partidul Social Democrat (PSDE – n.n.), fostul PD, alături de partidul domnului Ceban. PSDE a câștigat primari în teritoriu, domnul Ceban a câștigat numai la Chișinău. Dacă acest pol se constituie, poate să devină „partidul-balama” în Republica Moldova, care, în perspectiva viitoarelor alegeri, va putea negocia și cu PAS, pentru că au elemente comune, dar și cu așa-numita fracțiune a socialiștilor și comuniștilor. Deci, ei se vor așeza la mijloc și va fi partidul de care PAS va avea nevoie să facă majoritate, dar și socialiștii lui Voronin și Dodon vor avea nevoie să facă majoritate”, a precizat expertul.
Astfel, în această ecuație, implicarea României în aceste procese poate juca un rol determinant în ceea ce privește menținerea parcursului european al Republicii Moldova, potrivit lui Dan Dungaciu.
„Sper ca prestația României și capacitățile politice ale României de a interveni și juca în Republica Moldova să fie de bun augur. România a investit, în 2023, 1% din PIB-ul Republicii Moldova, ceea ce înseamnă cam 3 miliarde. Când dai atâția bani în Republica Moldova, lucrurile acestea trebuie să se petreacă după un plan, pentru că este o sumă mare cu care nu te mai poți juca. Nu vreau să fiu optimist sau pesimist, dar trebuie să o spunem foarte clar: nu s-a clarificat situația politică în Republica Moldova, încă se joacă, și sper că pe acest teren, prezența României, îndrăznesc să spun și a Uniunii Europene, în a doua instanță, să fie decisive”, a punctat expertul român.