Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține deciziile CSJ, în privința contestațiilor referitoare la pre-vetting, în pofida opiniilor critice exprimate de Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu, care au calificat hotărârile emise de magistrați în privința celor 21 de candidați drept ilegale.
Procurorul-șef a subliniat, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, moderată de Gheorghe Gonța, că, deși pot exista opinii diferite cu privire la deciziile CSJ, ele trebuie respectate.
„În cele 21 de decizii de la CSJ se regăseau și trei procurori care au picat comisia pre-vetting și au contestat deciziile lor la Curtea Supremă. Eu am citit o decizie de la început până la urmă, de curiozitate, am vrut să văd cum e argumentată. Pe acea decizie eu înțeleg unele argumente legate de magistrații CSJ”, a spus Dragalin.
Referitor la criticile venite din partea lui Dorin Recan, Maia Sandu și Igor Grosu, șefa PA a subliniat că aceștia au dreptul să-și exprime opinia, dar ar fi bine să fie atenți cum se exprimă.
„Noi suntem procurori, lucrăm în justiție și sunt unele lucruri chiar dacă nu suntem de acord cu unele decizii și considerăm că legea ne permite să contestăm o decizie pe care o considerăm incorectă, dacă ne permite legea s-o contestăm, o contestăm. Dar, dacă am epuizat toate căile și am ajuns la o decizie irevocabilă, din punctul meu de vedere, suntem obligați s-o respectăm, altfel nu trăim într-un stat de drept. Sunt persoane care au dreptul să aibă opinia că e o decizie incorectă, din punctul lor de vedere trebuia să se ajungă la o altă decizie, dar, să spunem că e una ilegală – nu, când nu există o altă curte care să se poată constata că asta – e ilegală sau e legală”, a menționat Dragalin.
Anterior, președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu că „deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale”. Șefa statului a mai spus că vede „o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți”.