VIDEO | Fostul premier Ion Chicu explică motivele creșterii galopante a prețurilor: Nu este vorba doar despre războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a jucat un rol determinant în creșterea galopantă a prețurilor în Republica Moldova, dar au existat și alți factori, care țin de modul în care Guvernul de la Chișinău a gestionat blocul economic. De această părere este fostul premier Ion Chicu, care a declarat, în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei, că guvernarea a comis erori grave, care, în rezultat, au dus la această prăbușire.  

„Primul factor este, bineînțeles, criza războiului din Ucraina. Suntem afectați de acest război, cum a fost afectată și toată regiunea. Întrebarea este de ce la noi inflația este practic dublă față de alte țări din regiune și este mai mare chiar decât cea din Ucraina?”, s-a întrebat fostul premier.

Astfel, el constată că cel de-al doilea factor determinant în creșterea inflației a fost modul defectuos al guvernării PAS de a gestiona economia.

„Sunt deja doi ani și ceva de când avem o nouă guvernare și n-am văzut vreo idee sau o strategie de dezvoltare economică. Care sunt punctele forte ale blocului economic al actualei guvernări? Fostul ministru al Economiei, domnul Gaibu, de exemplu, spunea că nu-i strașnic că se închid întreprinderile noastre de producere, pentru că o să compensăm din contul importurilor. Eu cred că asta este o catastrofă. Au fost admise modificări ale legislației, nimeni nu verifică ce se întâmplă cu banii împrumutați, bugetul a fost aprobat de miniștri care încă nu l-au văzut…”, a spus Ion Chicu.

Un alt factor, cel mai important, în opinia lui Chicu, a fost contractul buclucaș cu Gazprom, care a făcut ca prețurile să sară în aer.

„Creșterea tarifului de 6,3 ori, asta s-a întâmplat cu gazul, a făcut ca inflația să explodeze”, a explicat fostul premier.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum, în luna februarie 2023, au crescut, comparativ cu luna februarie 2022, cu aproximativ 30 la sută în cazul produselor alimentare. Mărfurile non-alimentare s-au scumpit cu 26,5%, iar pentru servicii populaţia achită cu 40 la sută mai mult decât acum un an.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin