VIDEO | PAS ar intenționa să modifice Constituția, astfel încât președintele să fie ales din nou de Parlament, așa cum a fost anterior

Fostul premier Ion Chicu susține că există semnale că partidul aflat la guvernare ar vrea să revină la alegerea șefului statului de Parlament, nu de către toți cetățenii. Asta pentru a-i asigura Maiei Sandu un nou mandat de președinte. Potrivit liderului PDCM, ar exista deja numărul necesar de voturi în legislativ, făcând aluzie la comuniști, care ar susține un astfel de demers.

„Eu am auzit, în ultimele zile, despre intenția Maiei Sandu și partidului respectiv de a schimba Constituția și de a alege președintele de Parlament, nu prin vot direct. Chipurile au și tocmeală cu cineva. Eu nu am niciun dubiu că doamna asta, pentru a se menține la putere va face tot ce-i posibil. Iată când apar sondajele astea care arată că ea ar lua 120% la scrutinul următor, asta-i tot un element. Ca apoi, prin aprilie să zică: „stimați moldoveni, e clar că ea câștigă, de ce ar trebui să mai cheltuim bani, să mai bulversăm iarăși societatea? Vedeți că-i stare de urgență, că într-o țară nu știu ce se întâmplă?…” Deci, ei o să asigure toată această campanie, dar eu sper că ei înțeleg că acesta o să fie ultimul cui în proiectul lor politic”, a declarat Ion Chicu.   

Republica Moldova a revenit la procedura de alegere directă a președintelui, după o hotărâre a Curții Constituționale, adoptată în 4 martie 2016. Până atunci, în perioada 2000-2012, șeful statului era ales de către Parlament, cu votul a 61 de deputați.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram