Guvernul francez a trimis miercuri vehicule blindate pentru a proteja o piaţă angro de produse alimentare din Paris, într-un semn de escaladare a tensiunilor, în timp ce fermierii blochează autostrăzile capitalei franceze pentru a treia zi consecutiv, iar protestele s-au extins şi în alte părţi ale Europei.
Deşi protestele au fost în mare parte pașnice până acum, astăzi, poliția franceză a intervenit și au reținut 18 persoane în timpul unor confruntări. Este vorba despre mai mulți fermieri care conduceau tractoare și încercau să blocheze piața de alimente angro de la Rungis din Paris, un centru de distribuție pentru produsele alimentare din Franța și din alte țări.
Până acum, poliția a tolerat blocarea autostrăzilor de către fermieri, fără să intervină.
Ministrul de interne Gerald Darmanin a avertizat însă că, în timp ce protestele fermierilor pe autostrăzi vor fi tolerate, poliţia nu le va permite fermierilor să blocheze aeroporturile sau piaţa Rungis. Fermierii spun că nu sunt plătiţi suficient, că sunt sufocaţi de taxe şi reguli ecologice şi că se confruntă cu o concurenţă neloială în spec.
„Dacă vom continua aşa, sfârşitul agriculturii va însemna sfârşitul civilizaţiei”, a declarat Adelin Desmecht, un fermier belgian în vârstă de 28 de ani, care dă vina pe prea multe reglementări şi birocraţie.
Fermierii francezi au obţinut deja mai multe concesii, inclusiv renunţarea de către guvern la planurile de reducere treptată a subvenţiilor pentru motorina agricolă. Într-un alt pas menit să domolească furia agricultorilor, Ministerul Agriculturii a anunţat un ajutor suplimentar de 230 de milioane de euro pentru producătorii francezi de vin.
Între timp, fermierii spanioli şi italieni au anunţat că se alătură mişcării de protest, care a lovit şi Germania şi care urmăreşte să preseze guvernele să relaxeze normele de mediu şi să îi protejeze de creşterea costurilor şi de importurile ieftine, relatează Reuters.