VIDEO | Ultima zi a armistițiului Hamas-Israel. Există discuții pentru prelungire

hamas

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, care a dus la eliberarea de ostatici, prizonieri şi ajutoare de urgenţă în Fâşia Gaza, intră luni în a patra şi ultima zi, pe fondul discuţiilor pentru prelungirea acestuia, relatează AFP.

În noaptea de duminică spre luni, mişcarea armată islamistă palestiniană a afirmat într-un comunicat de presă că „încearcă să prelungească armistiţiul dincolo de cele patru zile” cu scopul de a “creşte numărul de prizonieri eliberaţi”, aşa cum prevede acordul.

Acordul, negociat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite şi al Egiptului şi care a intrat în vigoare vineri, prevede un armistiţiu de patru zile, trecerea ajutorului umanitar în Gaza şi eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost duşi în Gaza şi a 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

Începând de vineri, 39 de ostatici au fost eliberaţi în cadrul acordului – plus 24 de ostatici în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel – precum şi 117 prizonieri palestinieni.

Printre cei eliberați se numără și primul cetățean american, Abigail Edan, în vârstă de patru ani, care are și cetățenie israeliană. Părinții ei au fost uciși pe 7 octombrie în casa lor din kibuț-ul Kfar Aza. Filmări ale reuniunii emoționale a ostaticilor cu familiile lor au fost difuzate în întreaga lume. Printre aceștia, familia Sharon și Noam Avigdori, o mamă și o fiică, au fost răpiți de militanții Hamas din kibuț-ul Be’eri pe 7 octombrie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram