VIDEO | Victimile pogromului evreiesc din 1903, comemorate în Capitală

Astăzi se împlinesc 120 de ani de la Progromul evreiesc de la Chișinău. Cu această ocazie, victimele tragicului eveniment au fost comemorate în Capitală. La ceremonia de comemorare au participat deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Primăriei Capitalei, membri ai comunității evreiești din Republica Moldova, dar și de peste hotare, precum și reprezentanți ai asociațiilor obștești.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Gosu, a menționat că atrocitățile săvârșite împotriva evreilor au șocat, prin cruzimea lor, nu numai populația Chișinăului, ci și întreaga comunitate evreiască internațională. 

„Datoria noastră, a autorităților statului, a comunității evreiești din Moldova, a întregii comunități internaționale este să păstrăm memoria acelor evenimente și să transmitem generațiilor noastre cât de importantă este pacea și liniștea în casele și țările noastre”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pogromul evreiesc a avut loc la Chișinău pe 19-21 aprilie 1903. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 mii de persoane, dintre care 50 de mii erau evrei. Potrivit informațiilor, în timpul pogromului au fost uciși 49 de evrei, alți peste 600 au fost răniți, iar circa 1500 de imobile din proprietatea evreilor au fost distruse sau devastate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin