Protestele împotriva deciziei premierului Irakli Kobahidze de a amâna negocierile pentru aderarea Georgiei la Uniunea Europeană până în 2028 au degenerat în violențe la Tbilisi. Poliția a intervenit folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea adunată în fața Parlamentului și în alte locații din centrul capitalei.
Ministerul de Interne al Georgiei a raportat 32 de polițiști răniți, dintre care 13 au necesitat intervenții chirurgicale. De asemenea, 43 de manifestanți au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice. Protestatarii au aruncat obiecte spre forțele de ordine, iar autoritățile au impus un „nivel roșu de securitate” în Parlament, restricționând accesul publicului.
Protestele au început după anunțul premierului privind renunțarea la orice granturi bugetare din partea UE până la sfârșitul acestui deceniu. Președintele Salome Zurabișvili a criticat decizia, calificând-o drept un „pilon al unui puci constituțional”, și s-a alăturat demonstranților în semn de solidaritate.
Zurabișvili, s-a autoproclamat „singurul reprezentant legitim al puterii din țară” și a făcut apel la protestatari să adopte o atitudine de „intransigență, nesupunere și rezistență”, citată de NewsGeorgia.
Mai mult, aceasta a cerut poliției să protejeze cetățenii, avertizând împotriva servilismului față de Rusia, și a îndemnat armata să sprijine protestatarii, subliniind pericolul întoarcerii țării sub influența rusă.
Parlamentul European nu a recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia și a solicitat repetarea acestora sub supraveghere internațională.
În urma acestei decizii, premierul Irakli Kobahidze a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028 și refuzul de a accepta granturi din partea Uniunii Europene.
Potrivit rezultatelor oficiale, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a obținut 89 din cele 150 de mandate parlamentare. Totuși, aceste rezultate sunt contestate atât de opoziție, cât și de președintele Salome Zurabișvili.